15-09-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Każdy z rozrzewnieniem wspomina smak wytwarzanego ręcznie i z naturalnych składników chleba. Wielu ludzi kojarzy go z dzieciństwem i bardzo często słychać także opinie, że pieczywo sprzedawane w sklepach różni się smakiem od tamtego chleba, a także krócej utrzymuje świeżość. Dlaczego się tak dzieje? Główne grzechy producentów pieczywa to „nadmuchiwanie” pieczywa, dodawanie sztucznych konserwantów i barwników.
Bardzo często konsumenci nie zastanawiają się nad tym co kupują, a co za tym idzie – jakich składników odżywczych dostarczają swojemu organizmowi. Wykorzystują ten fakt nieuczciwi producenci pieczywa, którzy dokładają do swoich produktów konserwanty, barwniki oraz inne szkodliwe dla ludzkiego zdrowia dodatki. Szczególnie trzeba uważać na znane powszechnie „E” – przede wszystkim E322, E471. Są to ulepszacze, które sprawiają, że chleb wydaje się świeży, ale jednocześnie mogą powodować problemy z przewodem pokarmowym i trawieniem. Należy pamiętać, że czytanie etykiet jest niezwykle ważne, gdyż może ratować przed poważnymi problemami zdrowotnymi. Tak samo dużo o chlebie może nam powiedzieć jego wygląd oraz masa. Dobry, prawdziwy chleb jest ciężki, nie sprawia wrażenia „nadmuchanego” oraz jest nieco wilgotny w środku. Pułapki czyhają także w przypadku , który swój kolor bardzo często zawdzięcza zaciemniaczom.
Należy także pamiętać, że najważniejsza w przypadku jest mąka i to ona przede wszystkim gwarantuje obecność składników odżywczych jedzonego przez nas pieczywa. Mąka to produkt, który można znaleźć w każdej kuchni i który jest w powszechnym użytku. Spożywamy ją jedząc naleśniki, makaron, a także ciasto oraz właśnie a przede wszystkim chleb. Jest ona niezastąpionym źródłem , fosforu, magnezu oraz cynku, a co za tym idzie wspomaga pracę naszych jelit oraz wspomaga układ trawienny. Najważniejsze jest żeby nie była sztucznie wybielana, gdyż to pozbawia ją wszystkich właściwości odżywczych, a dodatkowo działa szkodliwie na nasze organizmy.
Piekarnia Grochola