14-12-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Inteligencja jest częściowo wrodzona, a częściowo jej poziom wynika z warunków środowiskowych. Przykładowo, psychologowie odkryli, że bieda, chroniczny stres, czy krótka edukacja mogą osłabić nasze zdolności intelektualne. Z kolei do czynników mogących poprawić nasze IQ należą: częste wyzwania intelektualne, stabilne warunki życiowe i m. in. odrobina alkoholu...
Dwa kieliszki tygodniowo mogą być polecane tym, którzy chcą cieszyć się dobrą formą intelektualną, mówią norwescy badacze. W testach uczonych z Tromsoe w Norwegii wzięło udział ponad 5 tysięcy mężczyzn i kobiet - wykazały one, że umiarkowane ilości białego lub czerwonego wina ma związek z lepszymi wynikami badań zdolności poznawczych.
Autorzy przez siedem lat obserwowali uczestników w średnim wieku 58 lat. W tym okresie badani byli poddawani licznym testom na inteligencję. Co ciekawe, odkryto, że panie, które serwowały sobie da kieliszki wina tygodniowo, osiągały lepsze wyniki w tych testach niż kobiety, które piły mniejsze ilości tego trunku.
Według ekspertów, wydaje się, że są „wspierane" przez znajdujące się w winie antyutleniacze o nazwie . Ostatnie analizy wykazały, że te silne mogą spowalniać osłabienie .
Autorzy zaznaczają, że uzyskane wyniki nie wskazują na związek przyczynowo-skutkowy między piciem wina i dobrym funkcjonowaniem intelektualnym, mogą bowiem za to odpowiadać liczne inne czynniki, które nierzadko mają związek z umiarkowanym raczeniem się winem, m. in. wyższy status społeczno-ekonomiczny, zdrowa dieta, , etc.