12-07-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Choć pełnia sezonu na brzoskwinie przed nami, w warzywniakach i marketach już można dostać te przepyszne owoce. Są powszechnie lubiane i mają wiele zastosowań kulinarnych , bo świetnie nadają się na składniki dżemów, samodzielnie podawana przekąska (np. w syropie) czy dodatek do innych potraw - i to zarówno deserów, jak i mięs. Brzoskwinie mają wiele składników odżywczych i są bardzo zdrowe, poza tym mogą być używane jako „kosmetyki". Zobacz, dlaczego warto sięgnąć po te owoce.
![Niezwykłe zastosowania brzoskwiń [© whitestorm - Fotolia.com] Niezwykłe zastosowania brzoskwiń [© whitestorm - Fotolia.com]](http://www.senior.pl/Niezwykle-zastosowania-brzoskwin_img57851b8168e67.jpg)
Zastosowania brzoskwiń:
Środek antynowotworowyOwoce są bogate w przeciwutleniacze, np. kwas chlorogenowy, który jest znany zwłaściwości przeciwnowotworowych. Z badań wynika, że brzoskwinie mogą szczególnie chronić przed , jelit oraz jamy ustnej.
Oczyszczanie organizmu pomagają w usuwaniu toksyn z systemu. Duża ilość i błonnika zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka, zapalenia nerek i innych podobnych chorób. Poza tym owoce są polecane dla łagodzenia problemów trawiennych, takich jak zapalenie błony śluzowej żołądka i jelita grubego.
Pomoc w odchudzaniuŚrednia brzoskwinia dostarcza zaledwie 68 kcal, a jednocześnie, dzięki błonnikowi, sprawia, że czujemy się nasceni. Stanowi wiec świetną przekaskę i powstrzymując głód, nie niweczy wysiłków odchudzania.
Środek anti-aging do skóryBrzoskwinie oferują znaczne ilości witaminy C, która pomaga spowalniać procesy starzenia się. Składniki tych owoców pozwalają ograniczyć i zmniejszać cienie pod oczami oraz przebarwienia na skórze. Ekstrakty z brzoskwiń są często dodawane maseczek do twarzy, ponieważ dają silne efekty odżywcze, nawilżające i wygładzające. Poza tym mają działanie tonizujące i odświeżające. Wreszcie, beta-karoten w nich zawarty nadaje skórze ładny koloryt.
Preparat przeciw wypadaniu włosów
Dzięki zawartości tak wielu różnorodnych składników odżywczych brzoskwinie pomagają zachować gęstą czuprynę. Sprawiają, że włosy mają zdrowy, lśniący wygląd.
„Lek" na stresMagnez w brzoskwiniach pomaga uniknąć i niepokoju. Niedobór tego pierwiastka może mieć wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego w wyniku nadmiernie wzbudzonych mięśni i zwiększonej aktywności sygnałów nerwowych. Badania dowiodły, że regularne jedzenie produktów bogatych w magnez wraz z witaminą B6 jest przydatne w leczeniu zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego i łagodzeniu objawów depresji. Nie bez powodu Węgrzy nazywają brzoskwinę „owocem spokoju".
Specyfik dla zachowania zdrowia oczuBeta-karoten, w który obfitują brzoskwinie i jest przekształcany w witaminę A niezbędną dla zdrowia siatkówk. Niedobór witaminy A może spowodować osłabienie wzroku, sprzyja również nyktalopii (ślepocie nocnej) i związanemu z wiekiem .
Skuteczny środek nawilżającyWitamina A i C są składnikami wielu kremów nawilżających. Jeśli masz suchą skórę, możesz przygotować preparat z miąższu brzoskwini i jogurtu - efekt nawilżający będzie widoczny niemal od razu.
Medykament dla zdrowia serca i układu krążeniaZwiązki fenolowe obecne w skórce i miąższu brzoskwiń pomagają w utrzymaniu niższego poziomu i zwiększeniu dobrego cholesterolu HDL. Co więcej, zdrowiu układu krążenia sprzyja zawartość żelaza i witaminy K, pierwsze z wymienionych jest niezbędne do tworzenia czerwonych krwinek i zapobiega anemii, drugi składnik zapewnia ochronę przeciw różnym chorobom serca powstrzymując nadmierne krzepnięcie krwi. Poza tym brzoskwinie mają potas, który reguluje ciśnienie krwi i utrzymuje równowagę płynów, a tym samym pomaga kontrolować tętno i uchronić się przed .
AfrodyzjakUważa się, że zarówno wygląd brzoskwini, który może nasuwać skojarzenia związane z seksem, jak i jej silne właściwości odżywczae sprzyjają ochocie na miłość fizyczną.
Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u osób starszych. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »
Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby. Dużej liczbie przypadków tego raka można byłoby zapobiec dzięki zdrowszemu stylowi życia. czytaj dalej »