05-07-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
W upalne dni świetnie zaspokaja pragnienie, jest wyśmienitym napojem do obiadu, a także wyjątkowo smakuje podczas oglądania meczu (nie tylko mężczyznom). Piwo może mieć jednak wiele innych zaskakujących zastosowań.
Marynowanie mięsaZarówno jasne jak i ciemne stanowi świetną marynatę. Warto zamoczyć mięso w piwie na kilka godzin wraz z dodatkami - można sięgnąć po rozmaite produkty, nawet marmoladę lub dżem, albo sos sojowy lub inne sosy azjatyckie. Jeśli marynuje się mięso wieprzowe, można dodać kilka kawałków ananasa i soku ananasowego oraz imbiru, by uzyskać słodko-kwaśny efekt. Taka „operacja" jest polecana nie tylko ze względu na wzbogacenie smaku i uzyskanie odpowiedniej kruchości mięsa, Jak wynika z badań opublikowanych w Journal of Agricultural and Food Chemistry, marynowanie wieprzowiny w piwie zmniejsza ilość substancji rakotwórczych w grillowanym mięsie.