30-10-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeśli masz chandrę i czujesz się samotny/a, zaserwuj sobie danie, które pamiętasz z dzieciństwa, coś co gotowała mama lub babcia. Natychmiast poprawi ci się nastrój.
Domowe smaki - bigosu, schabowego, pierogów, pieczeni etc. to świetny lek pomagający walczyć z i wywołać .
Badacze z University of Buffalo sprawdzili, jak jedzenie wpływa na nastrój. I nie chodzi jedynie o określone produkty - wiadomo od jakiegoś czasu, że , warzywa oraz owoce przekładają się na lepszy humor, a tłuste i słodkie artykuły mogą czynić nas zmęczonymi i zniechęconymi. Okazało się jednak, że nawet nieco ciężkawe dania (np. obficie okraszone cepeliny czy grzyby smażone na smalcu) sprawiają, że lepiej się czujemy, o ile kojarzymy te posiłki z domem rodzinnym.
Autorzy poprosili część uczestników o opisanie niedawnej z bliską osobą. Inna grupa zaś miała opisać coś emocjonalnie neutralnego. W drugiej fazie eksperymentu niektóre osoby z obydwu grup opisały doświadczenia związanego z jedzeniem potraw przygotowywanych przez mamy lub babcie (chodziło o jedzenie dobrze kojarzone i uważane za ulubione). Wreszcie, badani wypełnili kwestionariusz pozwalajacy na identyfikację poziomu odczuwanego osamotnienia.
Jeśli chodzi „esej" dotyczący posiłków, wiele osób opisało sytuacje jedzenia w towarzystwie rodziny i . Jak wyjaśniają uczeni, opis kłótni z kimś bliskim nasila poczucie osamotnienia, ale wspomnienie potraw znanych z domu rodzinnego osłabia odczuwanie odizolowania. Jedzenie, które wiąże się z dobrymi wspomnieniami, ma przełożenie na realną poprawę nastroju i pozwala odzyskać zachwiane poczucie przynależności.
Odkrycia dotyczące wpływu domych posiłków na nastrój opublikowano w Psychological Science.