Strona głównaStyl życiaNiskotłuszczowy nabiał pozwala wolniej się starzeć?

Niskotłuszczowy nabiał pozwala wolniej się starzeć?

Picie mleka o niskiej zawartości tłuszczu - zarówno beztłuszczowego, jak i 1-procentowego, ma związek z wolniejszym starzeniem się.
Niskotłuszczowy nabiał pozwala wolniej się starzeć?
Ci, którzy piją mleko o niskiej zawartości tłuszczu, cechują się o kilka lat młodszym niż osoby serwujące sobie o wysokiej zawartości tłuszczu (ponad 2 proc.).

Jak mówią uczeni z Brigham Young University, zaskakująca była tak znaczna różnica. „Jeśli masz zamiar pić wysokotłuszczowe mleko, powinieneś/powinnaś mieć świadomość, że jest to związane z pewnymi znaczącymi konsekwencjami", ostrzega prof. Larry Tucker, współautor badań.

Sprawdzono, jaki jest związek między długością telomeru a częstotliwością spożycia mleka (osoby pijące codziennie w porównaniu do pijących cotygodniowo lub rzadziej) i zawartością tłuszczu (pełnotłuste vs. 2 proc. vs. 1 proc. lub mniej tłuszczu). to struktury znajdujące się na końcach chromosomów. Są ściśle skorelowane z wiekiem - za każdym razem, gdy komórka się replikuje, skracają się, stąd im starsi są ludzie, tym krótsze są ich telomery.

Po dokonaniu przeglądu danych, obliczono, że im więcej mleka z wyższą zawartością tłuszczu ludzie pili, tym krótsze były ich telomery. Badanie pokazało, że na każdy 1 proc. wzrostu spożycia tłuszczu z mleka (picie mleka 2-procentowego vs. 1-procentowego) telomery były o 69 par zasad krótsze, co przełożyło się na ponad cztery lata dodatkowego biologicznego starzenia. W przypadku osób pijących mleko pełne, telomery były krótsze aż o 145 par zasad w porównaniu do ludzi serwujących sobie mleko beztłuszczowe.

„Mleko jest prawdopodobnie najbardziej kontrowersyjny produktem żywnościowym w naszym kraju (tj. w USA)", uważa prof. Tucker. Można by zarówno polecać jego picie, jak i odradzać. Badania pokazują, że osoby unikające mleka mają krótsze telomery niż ci, którzy pijają je w wersji mniej tłustej. Jednocześnie jednak starszy wiek biologiczny charakteryzuje tych, którzy sięgają po tłustsze mleko w porównaniu do pijących to odtłuszczone. Według prof. Tuckera warto być bardziej świadomym tego, jaki rodzaj mleka się pije.

Wyniki badań opublikowano w czasopismie Oxidative Medicine and Cellular Longevity.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Aktywni 50+
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy