Strona głównaStyl życiaOto, dlaczego tak dobrze smakuje nam jedzenie. Zobacz, czemu się przejadasz

Oto, dlaczego tak dobrze smakuje nam jedzenie. Zobacz, czemu się przejadasz

Jedzenie nam jest niezbędne do przeżycia i zazwyczaj nie jest trudno zachęcić nas do niego. Najczęściej problem jest odwrotny - zbyt często sięgamy po bardzo obfite i niekonieczne zdrowe posiłki. Wszystko dlatego, że jedzenie daje nam przyjemność, a my chcemy tę przyjemność potęgować...
Oto, dlaczego tak dobrze smakuje nam jedzenie. Zobacz, czemu się przejadasz [Fot. wideonet - Fotolia.com] Chętnie serwujemy sobie posiłki, bo skłaniają nas do tego naturalne opioidy, które odpowiadają za odczuwanie przyjemności.

Jedzenie zachęca mózg do uwalniania endorfin, hormonów, które wywołują dobre i skłaniają nas do zjedzenia czegoś. Uczeni uważają, że regulacja tych hormonów może pomóc kontrolować bodźce informujące o uczuciu sytości i zapobiec przejadaniu się oraz .

Fińscy naukowcy przeprowadzili testy z udziałem dziesięciu mężczyzn, w ramach których uczestników poddano pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Dzień wcześniej uczestnicy pościli i wstrzyknięto im związek radioaktywny, który wiąże się z receptorami opioidowymi w mózgu.

Używając skanów PET, naukowcy zmierzyli radioaktywność w mózgach po zakończeniu przez uczestników postu i zjedzeniu . Skanowanie powtórzono po tym, jak mężczyźni przyjęli płynny posiłek zawierający taką samą ilość kalorii jak pizza. Okazało się, że obydwa posiłki spowodowały znaczne uwalnienie endogennych opioidów w mózgu. Jednak tylko pizza wywołała znaczny wzrost przyjemnych uczuć.

Płynny posiłek skłonił mózg do uwolnienia więcej endorfin. Jednak nie oznaczało to wzrostu poczucia przyjemności. Wydaje się zatem, że uwalnianie opioidów w mózgu związane z jest niezależne od przyjemności mającej związek z samym aktem jedzenia. Wobec tego, jak sądzą uczeni, warto sprawdzić w dalszych badaniach, jakie składniki wpływają na zwiększenie odczuwania przyjemności, by móc wypracować sposób działania w przypadku zagrożenia otyłością.

O badaniach napisano w The Journal of Neuroscience.

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

DZIEWIĘĆ + TRZY =

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • EWST.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X