28-05-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Badacze z Uniwersytetu w Teramo w Abruzji uważają, że odkryli sekret długowieczności lokalnych mieszkańców. Ma nim być wczesny obfity obiad.
Trzeba najadać się o około 11 przed południem, oto może być klucz do długiego życia, mówią włoscy uczeni.
Naukowcy z Abruzji (regionu znajdującego się w centralnej części Półwyspu Apenińskiego) przeprowadzili badanie o nazwie „Stulatkowie" („Centenari"), w ramach którego zbadali nawyki żywieniowe i cechy metaboliczne lokalnie mieszkających ludzi w wieku 90 - 100 lat.
Wśród czynników, które mogą sprzyjać mieszkańców Abruzji, jest "sdijuno", czyli wczesny, bo podawany o około 11, obfity obiad. Przedtem, „bladym świtem", tubylcy serwują sobie jedynie nieznaczną przekąskę, a ponownie najadają się o zachodzie Słońca. W efekcie przez kilkanaście godzin nie dostarczają sobie jedzenia (pomijając coś drobnego „na ząb" o świcie).
Jak uważają badacze, taki sposób odżywiania się, czyli oznaczający , został uznany w wielu nowych badaniach za dobrze wpływający na funkcjonowanie organizmu - dobrze jest jeść posiłki w ciągu dnia i zmniejszyć ilość kalorii dostarczanych wieczorem, kiedy metabolizm zwalnia. Ma to pozytywny wpływ nie tylko na wysiłki , ale też lepsze działanie całego organizmu.
Oto zatem najlepsze pory na posiłek: o szóstej rano malutkie , syty obiad o jedenastej i znaczący, ale nie nadmiernie obfity posiłek o osiemnastej. Dzięki temu powinno sie osiągnąć optymalne efekty metaboliczne, uważają autorzy.
Nie bez powodu przedmiotem badań stała się społeczność Abruzji. Jak wynika z danych statystycznych, aż 150 gmin w regionie cechuje się wskaźnikiem długowieczności porównywalnym lub wyższym niż w Villagrande, czyli gminy na Sardynii słynącej z długiego życia. Podobne imponujące statystyki dotyczące szans na osiągnięcie sędziwego wieku dotyczą Ikarii, wspólnoty Loma Linda w Kalifornii, czy Okinawy w Japonii.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »