Strona głównaStyl życiaOtyłość zmienia odczuwanie smaku

Otyłość zmienia odczuwanie smaku

Nadmierna waga wiąże się ze zmianami co do możliwości odczuwania smaku. Z badań na myszach wynika, że otyłość oznacza istotne zmniejszenie ilości kubków smakowych na języku.
Otyłość zmienia odczuwanie smaku [Fot. Gennadiy Poznyakov - Fotolia.com] Jeśli masz nadwagę, jedzenie może ci nie smakować jak kiedyś. Mdły smak potrwa wynika ze zmniejszonej ilości kubków smakowych, wyjaśniają uczeni z Cornell University. Odkrycie jest szczególnie ważne - uważają autorzy - bo może zrewolucjonizować leczenie nadmiernej wagi.

Kubki zawierają około 50 do 100 komórek trzech głównych rodzajów. Każdy z nich odgrywa istotne role w wyczuwaniu pięciu podstawowych smaków, czyli słonego, , gorzkiego, kwaśnego i . Aby sprawdzić zmiany w kubkach smakowych mogące wynikać z otyłości, autorzy karmili myszy normalną dietą (zawierającą około 14 proc. tłuszczu) lub podawali im sprzyjające otyłości menu (o zawartości 58 proc. tłuszczu). Po 8 tygodniach gryzonie z tej drugiej grupy ważyły o około jedną trzecią więcej niż te z pierwszej. Co więcej, otyłe myszy miały około 25 proc. mniej kubków smakowych niż pozostałe.

W normalnych warunkach żywotność kubków smakowych wynosi około 10 dni, jednak u otyłych zwierząt zaprogramowana śmierć tych struktur następowała znacznie szybciej. Co ciekawe, w przypadku gryzoni genetycznie zmodyfikowanych tak, aby łatwo stawały się otyłe, nie odnotowano efektów tego rodzaju. Dokładniej wyjaśniając ten mechanizm, badacze wskazali, że tkanka tłuszczowa wytwarza cytokiny prozapalne. Dieta wysokotłuszczowa zwiększyła ich poziom wokół kubków smakowych, ale u myszy genetycznie niezdolnych do wytwarzania określonych cytokin, pomimo tycia, nie nastąpiła utrata kubków.

Jak mówią uczeni, odkrycie może wskazywać swoiste błędne koło . Kiedy , zamaist ograniczać ilość i wielkość serwowanych sobie , jemy coraz więcej, bo coraz trudniej jest nam zaspokoić smamowe potrzeby. Receptą na to jest np. wolniejsze spożywanie posiłków, a także dłuższe ich wąchanie i przeżuwanie, tak, abyśmy mogli intensywniej doznać ich walorów smakowych.

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć