22-08-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Osoby, które często jedzą owoce, częściej deklarują dobre samopoczucie psychiczne i rzadziej odczuwają objawy depresji niż pozostali.
Odkrycia sugerują, że to, jak często jemy , jest ważniejsze dla zdrowia psychicznego niż ogólna ich ilość w ciągu typowego tygodnia.
Okazało się też, że ludzie, którzy serwują sobie pikantne , takie jak chipsy (mające raczej niską zawartość składników odżywczych), częściej doświadczają wyższego poziomu niepokoju.
Na Aston University u kilkuset osób sprawdzono zależność między jedzeniem owoców, warzyw, słodkich i pikantnych przekąsek a zdrowiem psychicznym.
Kiedy wzięto pod uwagę czynniki demograficzne i styl życia, czyli m. in.: wiek, ogólny stan zdrowia i aktywność fizyczną, odkryto, że zarówno bogate w składniki odżywcze owoce, jak i ubogie w te składniki pikantne przekąski wydają się mieć związek ze zdrowiem psychicznym. Nie odnotowano żadnych powiązań między spożywaniem warzyw i zdrowiem psychicznym.
Im częściej ludzie jedli owoce, tym niższe wyniki testów mierzących depresję uzyskiwali i tym lepszym cechowali się samopoczuciem psychicznym, niezależnie od ogólnej ilości jedzonych owoców.
Osoby, które często podjadały ubogie w składniki odżywcze pikantne (np. chipsy), częściej doświadczały „codziennych zachwiań umysłowych" ('everyday mental lapses', określanych też jako subiektywne osłabienie poznawcze) i deklarowały gorsze samopoczucie psychiczne. Większa liczba zachwiań wiązała się z wyższymi objawami , i symptomów depresji oraz niższym poziomem dobrostanu psychicznego.
Nie odnotowano związku między tymi codziennymi a spożyciem owoców i warzyw lub słodkimi przekąskami.
Przykłady tych frustrujących, drobnych codziennych zachwiań umysłowych to: zapominanie, gdzie znajdują się określone przedmioty, zapominanie, po co wychodzi się do innego pomieszczenia, problem z przypomnieniem sobie imion znajomych, etc.
- Niewiele wiadomo na temat wpływu diety na zdrowie psychiczne i samopoczucie i chociaż nie sprawdziliśmy tutaj bezpośrednio związku przyczynowego, nasze odkrycia mogą sugerować, że częste sięganie po ubogie w składniki odżywcze pikantne zakąski nasilają codzienne zaburzenia poznawcze, co z kolei osłabia zdrowie psychiczne - mówi Nicola-Jayne Tuck z Aston University.
- Zarówno owoce, jak i warzywa są bogate w przeciwutleniacze, błonnik oraz niezbędne mikroelementy, które wspierają funkcjonowanie mózgu, ale te składniki odżywcze mogą zostać utracone w efekcie gotowania. Ponieważ częściej to owoce jemy na surowo, może to wyjaśniać ich silniejsze oddziaływanie na nasze zdrowie psychiczne - wskazuje Tuck.
- Być może dobry wybór tego, co przekąszamy, może być prostym i łatwym sposobem na poprawę naszego samopoczucia psychicznego - uznaje Tuck.
Na podstawie: