Strona głównaStyl życiaOwocowe przetwory z domowej spiżarni

Owocowe przetwory z domowej spiżarni

Dobrym sposobem na zachowanie wakacyjnego wigoru oraz zdrowia są przetwory z owoców – smakowita osłoda jesiennych i zimowych dni. Domowe przetwory to znany od wieków sposób na zachowanie dobroczynnych właściwości owoców przez cały rok. Zamknięte w słoiczkach witaminy pomagają w walce z jesiennymi przeziębieniami, są idealnym dodatkiem do potraw czy rozgrzewającej herbaty. W ich przygotowaniu najważniejsza jest odpowiednia receptura – dobór owoców oraz sposób przetwarzania.
Owocowe przetwory z domowej spiżarni Słodkie przetwory, w zależności od konsystencji, dzielimy na: konfitury, w których znajdują się kawałki owoców, dżemy – będące połączeniem całych owoców i musu oraz marmolady i powidła – pozbawione kawałków owoców.

Powidła nie tylko śliwkowe

Powidła przyrządza się, gotując drylowane owoce przez kilka dni aż rozmiękną, a następnie zgęstnieją. Najbardziej popularne są oczywiście te wyrabiane ze śliwek węgierek o słodko-kwaśnym smaku i gęstej, ciemnobrązowej konsystencji. – Powidła śliwkowe oprócz tego, że są smacznym dodatkiem do ciast, naleśników i innych potraw, mają również właściwości zdrowotne, m.in. regulują perystaltykę jelit. Przygotowuje się je bez dodatku cukru, dlatego są najmniej kaloryczne ze wszystkich słodkich przetworów – mówi Anna Marciniec, dietetyk z Centrum Naturhouse. Powidła możemy przyrządzić także z innych owoców pochodzących z naszych sadów: brzoskwini, moreli lub jabłek.

Słodka konfitura

Konfiturę natomiast uzyskuje się, gotując całe owoce lub ich mniejsze kawałki w syropie cukrowym bądź w zagęszczonym soku z winogron. Podstawą dobrej konfitury jest klarowny i gęsty syrop przyrządzany z wody i cukru oraz najwyższej jakości słodkie owoce. Jeśli decydujemy się na owoce pestkowe, należy je starannie wydrylować. Do konfitury nie powinno się dodawać żadnych środków konserwujących, jedynie cukier. Na 1 kg owoców stosuje się ok. 2 kg cukru, dlatego konfitura jest niezwykle kaloryczna. Jeśli jednak zachowamy umiar, spożywając ją jedynie jako dodatek do herbaty lub deserów, możemy bez obaw delektować się jej smakiem.

Dżem, a może marmolada?

Do przygotowania dżemów potrzebne są zmiażdżone owoce, mogą być także mrożone. Aby uzyskać odpowiednią gęstość należy dodać cukier, cukier żelujący lub pektyny, a następnie gotować do momentu uzyskania właściwej konsystencji. Dobry dżem musi być galaretowaty i łatwy do rozsmarowania. Według ustalonych norm powinien on zawierać min. 60% cukru. Z kolei do przyrządzenia marmolady wykorzystuje się dokładnie zmielone owoce, ale tylko te, które mają duże ilości pektyn. Należy pamiętać, że przetwory z owoców z uwagi na dużą zawartość cukru mogą być tuczące. – Osobom dbającym o linie poleca się np. dżemy niskosłodzone, czyli takie w których na 100 gram produktu przypada nie więcej niż 40 g. cukru. Alternatywą są również przetwory słodzone fruktozą lub ksylitolem, ponieważ nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru i nie zwiększają apetytu – dodaje dietetyk z Naturhouse.

Kupne czy domowe?

Z całą pewnością domowe przetwory lub pochodzące z upraw ekologicznych są lepszym rozwiązaniem niż zakupione w sklepie, przede wszystkim powodu braku konserwantów oraz słodzików. Przygotowując konfiturę lub dżem, mamy wpływ na dobór owoców, sami decydujemy o ilości cukru i sposobie przyrządzania. Warto zatem przed nadejściem zimy zadbać o zaopatrzenie spiżarki w domowej roboty, zdrowe i smaczne przetwory.

Zobacz przepisy na w Senior.pl.
Katalog Konsumencki: zobacz i oceń .

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • EWST.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy