Strona głównaStyl życiaPasta tahini: z czym to się je

Pasta tahini: z czym to się je

Kuchenne upodobania Polaków od jakiegoś czasu rozszerzają się o potrawy i składniki pochodzące z Bliskiego Wschodu. Coraz częściej można spotkać połączenia tradycyjnych receptur z orientalnymi dodatkami, które mają wyjątkowo intensywny smak i aromat. Jednym z nich jest pasta tahini. Z czym można ją podawać i do jakich potraw dodawać?
oraz przyrządzany na jej bazie należą do jednych z najbardziej znanych i lubianych w Polsce bliskowschodnich potraw. Nie każdy jednak wie, że do hummusu dodawane jest także tahini, czyli pasta z nasion sezamu, która nadaje daniom charakterystycznego smaku.

Sam jest skarbnicą wartości odżywczych, między innymi miedzi, manganu, wapnia, magnezu czy żelaza. Nasiona sezamu normują także poziom cholesterolu oraz chronią wątrobę przed szkodliwymi czynnikami. Tahini to pasta, która sprawdzi się jako dip, dressing lub krem na kanapki, a także jako dodatek do domowego hummusu.

Tahini jest lekko orzechowa, a więc świetnie komponuje się ze wszystkimi produktami czy daniami, do których pasują orzechy. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań wytrawnych, jak i słodkich.

Jasmeen

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • EWST.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy