31-12-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kakao sprawia, że nasz mózg lepiej pracuje, mówią uczeni z University of Birmingham.
W badaniu wzięło udział 18 mężczyzn. Każdy przeszedł testy, w ramach którym oddychali powietrzem z zawartością 5 proc. dwutlenku węgla (CO2). Jest to około 100 razy wyższe stężenie CO2 od tego w przeciętnym powietrzu. Proces ten powodował hiperkapnię, czyli obecność zbyt dużej ilości dwutlenku węgla we krwi.
Każdy badany dwukrotnie został poddany testom CO2, przed i po wypiciu . Przy jednej z takich okazji kakao zostało wzbogacone o flawanole. W obydwu przypadkach uczestnicy zostali poproszeni o wykonanie testów , które cechowały się coraz większą złożonością.
Po przejrzeniu testów poznawczych odkryto, że ci, którzy pili kakao wzbogacone we , mieli najwyższy poziom natlenienia krwi w odpowiedzi na hiperkapnię - do trzech razy wyższy niż uczestnicy z grupy kontrolnej pijącej przetworzony, zalkalizowany napój kakaowy. W efekcie ci pierwsi uczestnicy wykonywali zadania poznawcze o wyższym stopniu złożoności średnio o 11 proc. szybciej.
Skuteczne dotlenienie mózgu jest kluczem dla procesów poznawczych. Fakt, że flawanole mogą efektywnie poprawiać dotlenienie mózgu i funkcje poznawcze nawet w zdrowym mózgu (...) oznacza, że potencjalnie wszyscy możemy skorzystać na diecie bogatej we flawanole - mowi dr Catarina Rendeiro z University of Birmingham.
Flawanole znajdują się w różnych produktach spożywczych, w tym w jabłkach, jagodach, winogronach i zielonej herbacie. Jednak dr Rendeiro zauważa, że jedzenie czekolady - nawet nawet tej ciemnej - prawdopodobnie nie oznacza przyjęcia takiej samej dawki flawanoli jak z kakao w proszku.
Na podstawie: