Strona głównaStyl życiaPolskie skarby jesieni: śliwki i jabka

Polskie skarby jesieni: śliwki i jabka

Choć jesień za oknem nie zawsze bywa złota i kolorowa, to na stole jest bogata w smaki i pełna inspiracji kulinarnych. Jesienne dary natury idealnie przygotowują nasz organizm na zimę dostarczając mu niezbędnych witamin, a smak potraw na długo pozostaje w pamięci. Jesień to niewątpliwie czas na słodkie przysmaki z drzewa – pełne głębi smaku śliwki i soczyste jabłka, które umilą nam chłodne wieczory i przygotują nasz organizm na coraz niższe temperatury.
Polskie skarby jesieni: śliwki i jabka [fot. collage Senior.pl] to zazwyczaj długie wieczory z książką lub ulubionym filmem spędzone w gronie znajomych lub w domowym zaciszu. Nie jest istotne to jak będziemy spędzać czas, ważne jak urozmaicimy sobie ten czas. Raz na jakiś czas, bez obaw o zrujnowanie wypracowanej figury, możemy pozwolić sobie na poprawę humoru jesiennym smakołykiem.

Kuszące jabłka

Jesień to idealna pora na . Mimo, że są dostępne przez cały rok, to tak naprawdę w okolicach września mamy możliwość rozkoszowania się pełną gamą ich różnorodnych gatunków. Powinniśmy je jeść zwłaszcza przed zimą, gdyż są bogate w witaminę C, która wzmacnia nasz układ odpornościowy. Jabłka

przygotowujemy na różne sposoby – pieczemy, smażymy, suszymy czy przygotowujemy w słoikach prażone jabłka, które zimą możemy wykorzystać do aromatycznej szarlotki. Możemy także jeść na wiele sposobów. Warto wykorzystać te owoce do lekkiej tarty, naleśników czy innych deserów. Suszone doskonale nadają się jako zdrowa przekąska.

Śliwka na zdrowie

Jesienne przysmaki nie tylko warto cenić za smak, ale również walory zdrowotne. są źródłem wielu wartości odżywczych. Poprawiają apetyt, więc będą idealne dla niejadków. Dodatkowo wspomagają pracę jelit regulując trawienie. Śliwki są źródłem witamin z grupy B, które wpływają łagodząco na nasz układ nerwowy.

Co więcej suszone zawierają pięciokrotnie więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika niż takie zerwane prosto z drzewa, co sprawia, że są wyjątkowo wartościowym owocem.

PizzaPortal.pl

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Kosciol.pl
  • Hospicja.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy