25-04-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ciemna czekolada, choć kaloryczna, powinna zajmować ważne miejsce w naszym menu - ma wiele zalet i warto po nią sięgać. Jednym z efektów jedzenia tych słodkości jest zmniejszenie poziomu stresu.
Jakkolwiek ciemna już od jakiegoś czasu jest „promowana" przez ekspertów jako produkt, który zawiera duże ilości antyoksydantów (flawonoidów) i może sprzyjać zachowaniu zdrowia, chroniąc przed chorobami związanymi ze strzeniem się, teraz mamy kolejne naukowe dowody na pozytywne działanie tych słodyczy.
Jak wynika z nowych badań, jedzenie określonych rodzajów ciemnej czekolady może dać pewne profity dla zdrowia. Czekolada o wysokiej zawartości i niedużej ilości cukru trzcinowego daje dobre efekty w zakresie obnżenia poziomu i stanów zapalnych, a także poprawy nastroju, pamięci oraz odporności.
W dwóch nowych badaniach uczonych z Loma Linda University w Kalifornii wykazano, że im więcej czekolada zawiera kakao, tym silniejszy pozytywny wpływ na wymienione wyżej odczucia i funkcje.
Testy dowiodły, że jedzenie kakao zwiększa wewnątrzkomórkowe szlaki sygnałowe mające udział w aktywacji limfocytów T (czyli komórkowej odpowiedzi immunologicznej) i geny uczestniczące w przekazywanie sygnałów nerwowych oraz postrzeganie zmysłowe. Wszystko to z kolei przekłada się zarówno na , jak i pracę mózgu.
W innym badaniu przenalizowano wyniki elektroencefalografii (EEG) w 30 i 120 minut po zjedzeniu 48 gramów gorzkiej czekolady o zawartości 70 procent kakao. Wyniki wykazały, że nastąpiło wzmacnienie neuroplastyczności mózgu, co pozytywnie oddziałuje na zdrowie mózgu i nasz .
Na podstawie: