08-08-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Picie herbaty z imbirem może pomóc przy nieświeżym oddechu. Dzięki zawartości gingerolu, olejku eterycznego o przciwzapalnych właściwościach, imbir może zwiększać ilość obecnego w ślinie enzymu, który neutralizuje substancje odpowiedzialne za nieprzyjemny zapach.
Uczeni z Uniwersytetu Technicznego w Monachium (Technische Universität München) przprowadzili badania, z których wynika, że dodawanie do herbaty może być skutecznym sposobem na osłabienie problemu halitozy (tj. nieprzyjemnego zapachu z ust).
W ramach badań przeanalizowano wpływ różnych związków w jedzeniu na cząsteczki zawarte w ślinie. Ustalono, że gingerol powoduje kilkunstokrotne zwiększenie ilości enzymu o nazwie oksydaza sulfhydrylowa 1, a substancja ta rozbija związki zawierają siarczek, które są przyczyną nieprzyjemnego zapachu. Wspomniany enzym może znacznie zmniejszyć trwały posmak wielu produktów, m. in. .
Według autorów, odkrycie tego mechanizmu wpłynie na opracowanie nowych produktów do higieny jamy ustnej i zwlaczania halitozy.
Nieprzyjemny zapach z ust może być wywołany wieloma przyczynami. Jedną z najpowszechniejszych jest niewłaściwa higiena jamy ustnej, palenie papierosów oraz zjedzenie określonych produktów (, etc.). Poza tym halitoza może być spowodowana: , chorobami dziaseł, , grzybicą jamy ustnej, przewlekłym zapaleniem zatok, nadmierną suchością jamy ustnej, niedopasowaną protezą (gdy powoduje zaleganie resztek jedzenia w jamie ustnej), refluksem żołądkowo-jelitowym, zapaleniem migdałków, , przełyku, krtani, , żołądka, infekcjami oskrzeli, infekcjami bakterami Helicobacter pylori, chorobami wątroby, chorobami metabolicznymi.
Wyniki badań przedstawiono w Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »