Strona głównaStyl życiaPrzepis na ochronę europejskiego dziedzictwa kulinarnego

Przepis na ochronę europejskiego dziedzictwa kulinarnego

Szukasz przepisu na powiedzmy tradycyjne danie greckie wraz z informacjami na temat jego wartości odżywczych? Teraz można go znaleźć dzięki projektowi EUROFIR (Sieć zasobów informacyjnych o europejskiej żywności). W ramach tej inicjatywy powstało miarodajne źródło danych o składzie żywności w celu dostarczania znormalizowanych informacji przez i dla dietetyków, naukowców, studentów, przedsiębiorców i przedstawicieli organów nadzoru.
Przepis na ochronę europejskiego dziedzictwa kulinarnego [© Brebca - Fotolia.com]

Powołano także organizację non-profit EuroFIR AISBL, aby kontynuować rozbudowę bazy danych projektu i rozpowszechniać informacje o składzie żywności wśród MŚP, profesjonalistów z sektora opieki zdrowotnej i naukowców, po zakończeniu skoordynowanego działania wspomagającego EuroFIR NEXUS w 2013 r.

Pierwotna sieć doskonałości, stworzona przez 110 naukowców i 50 absolwentów z 21 krajów europejskich, postanowiła opracować i przełożyć na praktykę rzetelne i dostępne zasoby informacji o żywności. Uznano je za kluczowe dla zapewnienia niezbędnego wsparcia i narzędzi na rzecz postępu w badaniach nad żywnością i zdrowiem w Europie.

Projekt EUROFIR objął żywność tradycyjną i etniczną, zwłaszcza posiłki ściśle powiązane z krajem lub regionem. Ludzie często przekazują ustnie i metody z pokolenia na pokolenie, przez co potrawy te stają się elementem tożsamości kulturowej.

Jednak w całej Europie wiele tradycyjnych potraw i sposobów gotowania jest zagrożonych zaniknięciem, po części z powodu zmieniającego się trybu życia i nawyków. Ważne zatem, aby tradycyjne zostały udokumentowane, gdyż mają bezpośredni związek z dziedzictwem kulturowym.

W łonie projektu EUROFIR utworzono grupę roboczą, której zadanie polega na gromadzeniu informacji o tradycyjnych potrawach z 13 krajów europejskich (Austria, Belgia, Bułgaria, Dania, Grecja, Hiszpania, Islandia, Litwa, Niemcy, , Portugalia, Turcja i Włochy). Wszystkie kraje zostały zaprezentowane w końcowym raporcie z projektu, w którym ujęto także informacje o kulinarnej historii każdego z nich.

Kolejnym ważnym celem projektu było zbadanie, czy tradycyjne potrawy są zdrowsze od współczesnych. Naukowcy ustalili, że w tradycyjnych potrawach są na ogół wykorzystywane lokalne produkty, ale nie zawsze są one zdrowsze - ich wpływ na naszą dietę nadal zależy od ich wartości odżywczej.

W toku prac nad projektem udokumentowano ponad 60 potraw i umieszczono je na dwujęzycznych kartach, w języku angielskim i w języku kraju pochodzenia. Znalazły się na nich także informacje na temat białka, energii, tłuszczu, węglowodanów, cukru, sodu i błonnika pokarmowego, aby dać użytkownikom wyobrażenie, jak dużą część dziennego zapotrzebowania na energię i substancje odżywcze pokryje przygotowywany przez nich posiłek.

Prócz stworzenia zasobów online, zespół powołał także stowarzyszenie EuroFIR z siedzibą w Brukseli, zrzeszające 42 pierwotnych partnerów projektu.

Głównym celem EuroFIR AISBL jest dalsze wspieranie i promowanie rozbudowy, publikacji i wykorzystywania danych o składzie żywności oraz zarządzania nimi poprzez międzynarodową współpracę i harmonizację.

Projekt EUROFIR, zakończony w czerwcu 2010 r., otrzymał około 12 mln EUR dofinansowania.

Więcej informacji:

EUROFIR


Karta informacji o projekcie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy