Strona głównaStyl życiaPrzyprawy i nasiona, które warto wprowadzić do diety

Przyprawy i nasiona, które warto wprowadzić do diety

Garść nasion czy łyżeczka przypraw może dostarczyć nam moc składników mineralnych i witamin. Nic dziwnego, że już w starożytności były wykorzystywane w medycynie. Pora, aby te „maleństwa” na dobre zagościły w naszym menu.
Przyprawy i nasiona, które warto wprowadzić do diety  [Fot. Dionisvera - Fotolia.com] Niewątpliwą zaletą nasion i przypraw jest fakt, że można je w bardzo prosty sposób włączyć do codziennej diety. Dzięki tym dodatkom zadbamy nie tylko o nasze zdrowie, ale również dodamy smaku przygotowywanym potrawom. Podpowiadamy, co powinno znaleźć się w naszej kuchni.

Arcydzięgiel na problemy żołądkowe

Właściwości lecznicze arcydzięgla inaczej zwanego anielskim zielem doceniano już w średniowieczu. Ówcześni zakonnicy nazwali go Zielem Ducha Świętego i zalecali jego spożywanie w celu osiągniecia długowieczności. Dziś ta aromatyczna przyprawa jest prawie nieznana. Po arcydzięgiel powinny sięgać przede wszystkim osoby, które borykają się z problemami zaburzenia pracy układu pokarmowego. Anielskie ziele to sprawdzony sposób na zaburzenia trawienia. Zwiększa ono wydzielanie soku żołądkowego i śliny, a także pobudza nasz organizm do większego wydzielania enzymów trawiennych. Dodatkowo dzięki swoim właściwościom rozkurczeniowym złagodzi bóle brzucha spowodowane skurczami żołądka. Arcydzięgiel sprawdzi się także przy czy wzdęciami. Jak zastosować tę przyprawę w kuchni? Nic prostszego. Smażone w cukrze pochewki liściowe i łodygi mogą służyć do przybierania różnego rodzaju deserów. Sproszkowany korzeń idealnie sprawdzi się przy doprawianiu dań mięsnych, takich jak gulasze i potrawki. Młode liście arcydzięgla można dodawać do sałatek, a łodygi jeść jak jarzynkę.

Czarnuszka dla alergików i anemików

Czarnuszka nazywana również czarnym kminkiem doceniana była już przez starożytnych Egipcjan. Uważali oni, że olej zrobiony z czarnuszki jest „złotem faraonów”, który potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci. Dziś czarny kminek polecany jest przede wszystkim osobom, które zmagają się z alergią i anemią. Przeprowadzone badania wskazują, że regularne przyjmowanie czarnuszki ma korzystny wpływ na układ immunologiczny. Stosowanie jej pomaga wyeliminować pierwsze objawy grypy i , a także skutecznie walczyć z objawami uczulenia. Wszystko dzięki temu, że czarny kminek zawiera tymochinon, który ma silne działania antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybiczne, a także blokuje wydzielanie histaminy (białka odpowiedzialnego za reakcje alergiczne). Do stosowania czarnuszki powinni również przekonać się anemicy. Zawarte w niej związki skutecznie podnoszą poziom hemoglobiny i erytrocytów, które są niezbędne do walki z tą chorobą. Jak zastosować ją w kuchni? Czarny kminek można stosować na wiele sposób. Każdy znajdzie coś dla siebie. Można go dodać do chleba, zup, past, sałatek, sosów czy pieczonego mięsa.

Cynamon przyjacielem cukrzyków

jest jedną z najstarszych przypraw. Informacje na jego temat możemy znaleźć w Starym Testamencie. Już wtedy ceniono go nie tylko za aromat, ale także właściwości lecznicze. Z kolei w tradycyjnej chińskiej medycynie wykorzystywało się go do walki m.in. z wzdęciami, nudnościami i przeziębieniem. Mało jednak kto wie, że cynamon jest sprzymierzeńcem cukrzyków. Pomaga on bowiem ustabilizować poziom cukru we krwi, zarówno przy cukrzycy pierwszego, jak i drugiego typu.

Badania wskazują, że codzienne spożywanie dwóch łyżeczek cynamonu może zmniejszyć poziom cukru we krwi nawet o 20-30 proc. To jednak nie wszystko. Cynamon pozwala również kontrolować apetyt. Wszystko dzięki temu, że kontroluje poziom wydzielanej insuliny. Dodatkowo ta przyprawa to silny przeciwutleniacz, dzięki któremu możemy zachować młody wygląd i poprawić stan naszej skóry. W jaki sposób wykorzystać ją w kuchni? Cynamon idealnie komponuje się niemal z każdym daniem. Sprawdzi się jako dodatek do deserów, napojów, jak i do pieczonych mięs.

Siemię lniane wspomoże układ krążenia

Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze siemienia lnianego zostały docenione już 3 tysiące lat p.n.e. Wtedy właśnie w starożytnym Egipcie, Chinach i Babilonie zaczęto uprawiać len. Dziś potwierdzone jest, że nasiona siemienia lnianego pomagają obniżyć wyskoki poziom cholesterolu, zmniejszają krzepliwość krwi, chronią serce przed chorobą wieńcową i zawałem. Dodatkowo zawierają witaminę E, która odgrywa ważną rolę w leczeniu miażdżycy i chorób serca. Siemię lniane jest ponadto bogate w lignany, czyli przeciwutleniacze zmniejszające ryzyko zachorowania na raka, a także wpływające zbawiennie na układ nerwowy. Dzięki wysokiej zawartości błonnika siemię działa też dobroczynnie na nasz układ pokarmowy, regulując jego prawidłowe funkcjonowanie. Ponadto to cenne źródło cynku, magnezu i żelaza. Kolejnym plusem tych dobroczynnych nasion jest to, że można wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów.

Nasiona i przyprawy to niecenione źródło witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wprowadzając je do codziennego menu możemy zapobiec wielu chorobom.

ZPC Brześć

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X