Strona głównaStyl życiaRokitnik - superfood Północy

Rokitnik - superfood Północy

Właściwości rokitnika sprawiły, że od kilku lat staje się on coraz bardziej rozpoznawalny i popularny zarówno w suplementach, kulinariach, jak i w kosmetyce. Ta niepozorna roślina jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie i śmiało przoduje w szeregach popularnego zbioru żywności noszącej miano superfood.
Rokitnik - superfood Północy [Fot. nzgeirbyf - Fotolia.com] (pospolity) nazywany jest także rosyjskim ananasem, złotem Syberii, koralowcem lub cierniem morskim. Występuje w Europie i Azji, aż po Chiny, najczęściej wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce jego naturalne stanowiska znajdują się głównie nad wybrzeżem Bałtyku po ujście Wisły na wschodzie i są pod ścisłą ochroną gatunkową. Rokitnik szczególnie wyróżnia się z otoczenia jesienią, gdy już z oddali skrzą mu się w słońcu całe gałęzie oblepione przepięknymi, pomarańczowymi jagodami, mogącymi przetrwać całą zimę.

Rokitnik zwyczajny ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Zawiera w sobie ponad 190 aktywnych biologicznie składników, wśród których znajdują się , flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy. Pod względem zawartości witaminy C, rokitnik ustępuje tylko owcom dzikiej róży. Co ciekawe, witamina ta nie ulega rozkładowi podczas gotowania, a zatem sok z rokitnika można poddawać obróbce termicznej bez obawy o utratę walorów zdrowotnych. Warto podkreślić, że rokitnik, jako jedna z niewielu roślin, posiada witaminę B12, o której niedobór podejrzewani są często weganie.

Rokitnik w medycynie naturalnej od lat ceniony jest za swe walory prozdrowotne. Posiada działanie wzmacniające siły obronne organizmu, wykazuje właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego, poprawia krążenie, zwalcza wolne rodniki i stymuluje system immunologiczny. Napar z rokitnika stosuje się także przy dolegliwościach żołądkowych, a zastosowany jako maseczka, opóźnia starzenie się skóry i poprawia jej elastyczność.

Rokitnik to bogata roślina, z której można czerpać moc wartości, energii i witalności. Ma bezcenne właściwości dla organizmu, dlatego warto wprowadzić go do codziennego menu i korzystać z jego dobrodziejstwa przez cały rok. Odpowiednio przyrządzony sok z rokitnika to prawdziwy i dobre źródło witamin oraz minerałów. Sok z rokitnika, można zrobić samemu w domu, wymaga to jednak nieco czasu, zaangażowania i umiejętności. Warto także pamiętać o prawidłowym przetwarzaniu owoców, bo tylko takie nie tracą wielu swoich niezwykłych walorów i są wartościowe dla organizmu.

Owoce rokitnika spożywa się na surowo lub w postaci galaretek, dżemów czy konfitur, w naszej szerokości geograficznej najpopularniejszy jest jednak sok – lekko kwaskowaty i świetnie sprawdzający się jako składnik koktajlów. Intensywny, lekko cierpkawy smak soku z rokitnika sprawia, że doskonale łączy się on z innymi owocami, np. z jabłkiem, marchewką czy acerolą, jest też bardzo wydajny, do tego stopnia, że zaleca się rozcieńczanie go wodą.

Rabenhorst

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy