Strona głównaStyl życiaRozgrzewające herbaty na jesienne wieczory

Rozgrzewające herbaty na jesienne wieczory

Czy chłodne jesienne wieczory mogą kojarzyć się przyjemnie? Jeżeli spędzamy je w towarzystwie bliskiej osoby, pod ciepłym kocem i z kubkiem gorącej herbaty w ręku to z pewnością tak. To rozgrzewający zestaw, bez którego wielu z nas nie może obejść się jesienią. Dzięki niemu staje się ona przytulna i niezwykle klimatyczna. Jaka herbatę warto wybierać o tej porze roku? Która wzmocni odporność i dostarczy nam niezbędnych w tym okresie witamin?
Rozgrzewające herbaty na jesienne wieczory [© oxxyzay - Fotolia.com] Każda pora roku ma swoje dobre strony. Jesień pozwala nam bez wyrzutów sumienia spędzać czas na kanapie w towarzystwie ukochanych osób i ulubionych smakołyków. W tym czasie chętnie sięgamy po grzane wino, kakao, gorącą czekoladę, ciepłe mleko czy ulubioną herbatę. To napoje, które doskonale rozgrzewają i umilają chłodne wieczory. Co więcej, herbata z odpowiednimi dodatkami potrafi także zadbać o naszą odporność. Jakie mieszanki wybierać o tej porze roku?

Herbata na wzmocnienie

Poszukując herbaty idealnej na długie i chłodne jesienne wieczory, warto sięgać po napary z dodatkiem cynamonu. Przyprawa ta ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, dlatego pomaga przetrwać w dobrej formie okres nasilonych przeziębień. Nie zapominajmy także o imbirze, który od wieków stosowany jest w leczeniu tej dolegliwości. W połączeniu z cytryną nie tylko dobrze smakuje, ale i dostarcza witaminy C.

Tradycyjne smaki

Osoby preferujące bardziej tradycyjne smaki, powinny zdecydować się na herbatę z malinami. Owoce te zawierają wiele witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz substancji mineralnych (potas, żelazo, magnez, wapń). Pozytywny wpływ na odporność naszego organizmu ma także zawarty w nich kwas elagowy, który jest silnym antyoksydantem (przeciwutleniaczem).

Owocowe kompozycje

Dobroczynny wpływ na osłabiony organizm mają także mieszanki z dziką różą, która podobnie jak maliny bogata jest w przeciwutleniacze. Smaczną propozycją jest na przykład napar z dzikiej róży, wiśni oraz hibiskusa. Ten ostatni, z powodu dużej zawartości witaminy C, często stosowany jest w przypadku obniżonej odporności. Hibiskus świetnie smakuje także w kompozycji z jagodami, malinami, jeżynami i czarnym bzem.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Aktywni 50+
  • Akademia Pełni Życia
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy