Strona głównaStyl życiaRozgrzewające śniadanie na trzy sposoby

Rozgrzewające śniadanie na trzy sposoby

Jak wielu z nas rano wychodzi z domu na czczo? Zdarza się właściwie każdemu. Poranny posiłek ma nam dostarczyć energii i potrzebnych składników odżywczych. Ich brak może skutkować spadkiem koncentracji i wzmożoną chęcią podjadania w ciągu dnia. Nie rezygnujemy więc ze śniadania, szczególnie jesienią, gdy nasz organizm jest często osłabiony. Jakie śniadanie będzie najodpowiedniejsze o tej porze roku?
Rozgrzewające śniadanie na trzy sposoby [Fot. ilolab - Fotolia.com] Jesienią i zimą, każdego ranka powinniśmy poświęcić odpowiednią ilość czasu na śniadanie. Ciepły posiłek rozgrzeje nasz organizm, co z uwagi na chłodne poranki jest niezwykle ważne.

Tortilla z jajkiem

to bogate źródło witamin A,E, D i K oraz wielu składników mineralnych: fosforu, potasu, i . Składniki zawarte w jajkach dbają o nasz wzrok i zapewniają uczucie sytości.

Składniki:
  • 2 tortille pszenne
  • 2 jajka
  • Papryka czerwona
  • Pomidor
  • Koncentrat pomidorowy
  • Natka pietruszki
  • Ser feta
  • ½ awokado
  • Ostre papryczki
  • Limonka
  • Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przygotowujemy sadzone jajka uważając, aby nie przypalić białka. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i podsmażamy przez chwilę na patelni. Tortillę podgrzewamy. Na każdej układamy po jednym sadzonym jajku i smarujemy sosem pomidorowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z limonki. Posypujemy pokruszoną fetą i natką pietruszki. Jeśli lubimy ostre smaki to dodajemy pikantne papryczki. Zdobimy pokrojonym awokado.

Owsianka z owocami

zrobione na mleku dostarczą nam witaminy B6, która działa dobroczynnie na mózg i nerwy, poprawiając pamięć i koncentrację. Owsianka zapewni również długie uczucie sytości.

Składniki:
  • Płatki owsiane
  • Mleko
  • Brzoskwinie z puszki
  • Orzechy laskowe
  • Opcjonalnie miód
Przygotowanie:
Do garnuszka dodajemy mleko i płatki owsiane w stosunku 2:1. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając. Możemy dosłodzić owsiankę miodem. Przekładamy do miseczki i dodajemy pokrojone brzoskwinie z puszki oraz posypujemy rozdrobnionymi orzechami.

Warzywny omlet

Warzywa i jajka to doskonałe śniadaniowe połączenie, które zaspokoi głód i dostarczy organizmowi potrzebnych składników oraz minerałów.

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • Masło klarowane
  • Czerwona papryka
  • Zielona papryka
  • Oregano
  • Kukurydza z puszki
  • Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ubijamy razem z mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wylewamy na rozgrzane masło i podsmażamy z jednej strony. Przykrywamy patelnię i na małym ogniu pozostawiamy omlet, aby jego wierzchnia strona również się ścięła. Następnie na środek omletu kładziemy pokrojoną w paski paprykę i kukurydzę. Delikatnie składamy omlet na pół i również kładziemy warzywa. Posypujemy oregano oraz solą i pieprzem do smaku.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Kosciol.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy