Strona głównaStyl życiaŚledź śledziowi nierówny: czy matias zawsze jest matiasem

Śledź śledziowi nierówny: czy matias zawsze jest matiasem

Styczeń to na całym świecie zwyczajowo okres karnawału. A co po nim? Oczywiście słynny w Polsce „śledzik”, a więc ostatki. Już dziś warto pomyśleć, czym w tym roku poczęstujemy naszych gości! Bo jeśli właśnie śledzikiem, to jakim i jak przyrządzonym? Przecież wiadomo nie od dziś, że ryba rybie nierówna! W przypadku śledzia zdecydowanie warto bliżej zapoznać się z popularnymi matiasami! Choć uwaga, bo w Polsce matiasy popularne są raczej tylko z nazwy!
Śledź śledziowi nierówny: czy matias zawsze jest matiasem [© udra11 - Fotolia.com] Dystrybutorzy ryb w naszym kraju od lat sukcesywnie wprowadzają bowiem klienta w tym zakresie w błąd. Przecież półki sklepowe pełne są produktów z „matiasem” w nazwie. Właśnie tutaj pojawia się problem... Okazuje się bowiem, że „a'la matias” (najczęściej to właśnie na nie można trafić) tak naprawdę nie mają nic wspólnego z prawdziwymi matiasami! Są to zwykłe śledzie, a słowo „matias” ma po prostu zwiększyć ich wartość w oczach i świadomości konsumentów.

Jak rozpoznać matiasa?

Tak naprawdę to żadna filozofia. Matias to po prostu... młody śledź! Na tyle młody, że ma jeszcze przed sobą okres tarła. Różnica jest kolosalna. W związku z tym, że matias nie uczestniczył jeszcze w tarle, jego mięso jest zupełnie inne niż powszechnie znanego śledzia. Jest znacznie (matiasy mają w sobie aż 15-20 proc. tłuszczu) i zdecydowanie delikatniejsze. Nie mniej znaczące są też inne różnice: matiasy są zdecydowanie mniej słone od tradycyjnych (nie trzeba ich więc odsalać przed spożyciem, ale też szybciej się psują), a ponadto dojrzewają dzięki enzymom własnym, które pozostają w ich organizmach.

Świeży matias – tylko wiosną i latem

Okres spożywania świeżych matiasów jest ściśle związany z czasem ich poławiania. Ten przypada zawsze na maj i czerwiec, a więc zanim śledzie rozpoczynają tarło. Najczęściej spożywa się je w Holandii, Niemczech i Norwegii, a więc w krajach, w których matiasy są łowione. W Polsce w dalszym ciągu należą raczej do rzadkości, co jest związane z brakiem tradycji łowienia śledzi

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć