Strona głównaStyl życiaSłone lody i słodka cebula: foodparing czyli umiejętne łączenie smaków

Słone lody i słodka cebula: foodparing czyli umiejętne łączenie smaków

Zjawisko zestawiania ze sobą pozornie kontrastujących smaków nie jest wbrew pozorom nowością w świecie kulinarnym. Niejednokrotnie kontrowersyjne duety, znane na świecie pod nazwą „foodpairing”, to coś znacznie więcej, niż sposób na zaszokowanie smakoszy. Wykraczając poza utarte szlaki zyskujemy bowiem szansę na odkrycie nieznanych dotąd horyzontów sztuki tworzenia nowych potraw.
Słone lody i słodka cebula: foodparing czyli umiejętne łączenie smaków [Fot. somegirl - Fotolia.com] Foodpairing to sztuka, która wymaga nie tylko ogromnej wiedzy, ale i zaawansowanych technik. Dlatego też najlepiej jest bazować na znanych i przetestowanych już zestawieniach. Zjawisko to narodziło się wraz z rozwojem kuchni molekularnej, która wykorzystywanie metod naukowych w kuchni traktuje jak chleb powszedni.

Alchemia smaku

Tym, co decyduje o tworzeniu najlepszych zestawień jest skład chemiczny składników. Zasady foodpairingu opracowane zostały dzięki osiągnięciom brytyjskiego szefa kuchni Hestona Blumenthala oraz naukowca François Benzi ze szwajcarskiej firmy specjalizującej się w badaniu smaków i zapachów. Dzięki nim wiemy dziś, że bardzo różniące się między sobą na pierwszy rzut oka składniki mogą stworzyć potrawę o niespotykanym aromacie. Czerpiąc z doświadczenia najbardziej znanych szefów kuchni dowiemy się na przykład, że doskonałym dopełnieniem dań z jagnięciny mogą zostać truskawki, kawior odkryje pełnię smaku w towarzystwie białej czekolady, a zachwyci podniebienie w duecie z zieloną pietruszką.

Światowe trendy

Zestawianie przeciwstawnych nut smakowych nie jest bynajmniej zjawiskiem nowym. Praktycznie w każdym zakamarku na świecie znaleźć można danie składające się z produktów o odmiennym aromacie. Azjatyckim patentem na wzmocnienie smaku potraw jest dodanie odrobiny octu. Jednym z najważniejszych składników kuchni indyjskiej jest natomiast mango, łączone z mięsem, mlekiem kokosowym i przyprawami. Gęsty i słodki kanadyjski syrop klonowy serwuje się często nie tylko z naleśnikami i goframi, ale i tostami z jajkiem i wędliną. Bardzo często z owocami komponowane są również różne gatunki serów. ze słodkimi dodatkami są znane przede wszystkim we Francji, gdzie winogrona, figi i suszone morele stanowią nieodłączny element tradycyjnej deski serów, podawanej do wina.

Łączenie oswojone

Chcąc wprowadzić nutę nowości do domowej kuchni nie musimy porywać się na najbardziej wykwintne receptury. Klucz do nowego odkrycia może być bowiem bardzo prosty. Przykładowo, wiele wątpliwości budzi często prosta przekąska koktajlowa, jaką są zapiekane suszone śliwki, owinięte plastrem wędzonego boczku. Jednak delikatnie dymny aromat obu składników oraz słodycz połączona ze smakiem słonym jest prawdziwym kulinarnym majstersztykiem. Boczek stać się może także bazą dla tarty z orzechami w miodzie, żurawiną i serem gouda. Podobnie rzecz ma się ze smażoną cebulą, która po posypaniu szczyptą cukru nabierze pięknego, bursztynowego koloru i wzmocni swój smak. Coraz częstszym elementem wytrawnych dań są również owoce. Gruszka z dodatkiem podana na rukoli to szybki sposób na wykwintną kolację. Z kolei domowe, grillowane tosty z serem żółtym nabiorą charakteru za sprawą karmelizowanych jabłek. Wraz z początkiem lata warto dać również szansę słonym lodom karmelowym z ziarnami słonecznika, które urzekną łasuchów stroniących od zbyt słodkich łakoci.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • eGospodarka.pl
  • EWST.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy