Strona głównaStyl życiaSok pomarańczowy złagodzi niekorzystne efekty fast food

Sok pomarańczowy złagodzi niekorzystne efekty fast food

Junk food czy fast food, czyli śmieciowe jedzenie, stało się powszechnie dostępne i chociaż nasza wiedza dietetyczna jest coraz szersza, współczesny styl życia sprzyja wyborowi niezdrowych przekąsek i „ciężkich", ale szybko podawanych posiłków. Okazuje się, że efekty takiego jedzenia można złagodzić dzieki piciu soku pomarańczowego.
Sok pomarańczowy złagodzi niekorzystne efekty fast food [Fot. Markus Mainka - Fotolia.com] Sok pomarańczowy pomaga neutralizować , których duża ilość w organizmie jest skutkiem jedzenia śmieciowej żywności, a przez to wspomniany napój chroni nas przed zaburzeniami sercowo-naczyniowymi, mówią uczeni ze State University of New York z siedzibą w Buffalo.

W badaniach wzięło udział 30 zdrowych osób. Uczestnicy jedli śniadania o wartości 900 kcal. zawierające jajko sadzone, kiełbasę, słodkie babeczki, frytki i kanapki. Do tego posiłku część piła słodki napój, inni , a jeszcze inni sok pomarańczowy. Pod koniec eksperymentu okazało się, że taki poranny posiłek aż o 63 proc. zwiększył obecność wolnych rodników wśród osób pijących słodki napój, o 62 proc. u tych, którzy serwowali sobie wodę i tylko o 47 proc. u tych, którzy spożywali .

Jak sądzą autorzy, za takie działanie odpowiada zawartość - mają bowiem : naryngeninę oraz hesperydynę, naturalne silne przeciwutleniacze, które zwalczają zapalenie naczyń krwionośnych i osłabiają ryzyko zawału oraz udaru wywoływane przez wolne rodniki. Poza tym pomarańcze są bogatym źródłem witaminy C, która także wykazuje znaczące działanie ograncizające ilość wolnych rodników.

Wypijanie soku pomarańczowego do posiłku bogatego w tłuszcz i węglowodany pomaga zmniejszyć . Ma to istotne znaczenie, ponieważ wysoki poziom glukozy i trójglicerydów może powodować różne zaburzenia sercowo-naczyniowe , wyjaśniają eksperci.

Poza sokiem z cytrusów do największych dietetycznych sprzymierzeńców w walce z nadmiarem wolnych rodników należą: zielona herbata i kawa, olej sojowy i oliwa z oliwek, rośliny straczkowe.

Wyniki badań przedstawiono w American Journal of Clinical Nutrition.

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

PIĘĆ + PIĘĆ =

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Pola Nadziei
  • Akademia Pełni Życia
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X