15-10-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Już w najbliższy poniedziałek, 17 października, na ulicach 16 polskich miast pojawią się wolontariusze Banków Żywności przebrani za owoce i warzywa, którzy w kolorowym przemarszu „Strajków Żywności” będą manifestować swój sprzeciw wobec marnowania. W ten sposób Banki Żywności, z okazji Światowego Dnia Żywności, zwracają uwagę na problem marnowania owoców i warzyw.
Papryka, banan i por to tylko nieliczne owoce i warzywa, które codziennie wyrzucane są na śmietnik. Wg raportu FAO owoce i warzywa mają najwyższy współczynnik marnowania, są to również jedne z pięciu najczęściej wyrzucanych przez Polaków produktów. Dlatego też, w ramach tegorocznych obchodów Światowego Dnia Żywności, Banki Żywności szczególnie zwracają uwagę na skalę marnowania owoców i warzyw.
- Strajki Żywności pojawią się na ulicach polskich miast już po raz trzeci. W tym roku ich głównymi bohaterami będą owoce i warzywa. W ten sposób chcemy zwrócić uwagę na problem marnowania owoców i warzyw oraz konkretne straty, jakie wiążą się z wyrzucaniem tych produktów - mówi Maria Gosiewska, koordynatorka kampanii „Nie marnuj jedzenia” - Owoce i warzywa to produkty, których wyprodukowanie generuje ogromne koszty ekologiczne. Dlatego też musimy pamiętać o tym, że marnowanie owoców i warzyw to nie tylko wyrzucanie konkretnego produktu, ale również zmarnowanie wody, energii, paliwa.
Wyprodukowanie 1 kg ziemniaków to 300 litrów wody, a produkcja 1 kg kukurydzy pochłania aż 900 litrów wody! W Stanach Zjednoczonych jedzenie średnio podróżuje 2400 km zanim trafi na talerz konsumenta.
- Banki Żywnosci starają się pozyskać na rzecz potrzebujących również żywność bogatą odżywczo. Wg danych Światowej Organizacji Zdrowia minimalne dzienne spożycie owoców i warzyw wynosi 400 g na osobę – mówi Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności - Niestety owoce i warzywa nadal stanowią niewielki procent pozyskiwanych przez Banki Żywności artykułów. Dlatego apelujemy szczególnie do rolników i sadowników, aby przyczynili się do zmniejszania skali marnowania owoców i warzyw i przekazywali swoje produkty Bankom Żywności.
„Strajki Żywności” odbędą się w Białymstoku, Ciechanowie, Chojnicach, Częstochowie, Elblągu, Katowicach, Krakowie, Łodzi, Łomży, Olsztynie, Radomiu, Siedlcach, Słupsku, Suwałkach, Tarnobrzegu i Warszawie. Akcja jest częścią kampanii „Nie marnuj jedzenia. To sprawa warta zachodu”.
Koordynatorem „Strajków Żywności” jest Federacja Polskich Banków Żywności.