22-07-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Szacuje się, że w ubiegłym roku 820 milionów ludzi nie miało dostatecznej ilości jedzenia, podczas gdy rok wcześniej z tym problemem zmagało się 811 milionów. Problem głodu się pogłębia, pisze Światowa Organizaccja Zdrowia.
Tempo zmniejszania wskaźników urodzeń dzieci z niedowagą jest zbyt wolne, wskazują autorzy raportu The State of Food Security and Nutrition in the World. Jednocześnie problem i nadal wzrasta we wszystkich regionach.
Głód odczuwa coraz więcej ludzi w krajach z problemami ekonomicznymi, szczególnie w państwach o średnich dochodach i tych, które w dużym stopniu zależą od międzynarodowego handlu podstawowymi towarami. W corocznym raporcie ONZ ustalono też, że pogłębia się nierówność dochodów w wielu krajach, w których wzrastają wskaźniki , co jeszcze bardziej utrudnia ludziom ubogim, słabym lub zmarginalizowanym radzenie sobie ze spowolnieniem gospodarczym i spadkiem koniunktury.
Najtrudniejsza sytuacja jest w Afryce - tu wskaźnik głodu jest najwyższy na świecie i nadal powoli, ale systematycznie rośnie. Szczególnie dotyczy to Afryki Wschodniej, gdzie niemal jedna trzecia populacji (30,8 proc.) jest .
Największa liczba osób niedożywionych (ponad 500 milionów) mieszka w Azji, głównie w krajach południowej Azji. Afryka i Azja cechują się najwyższymi wskaźnikami we wszystkich formach niedożywienia, na tych kontynentach żyje dziewięć na dziesięć wszystkich niedożywionych dzieci.
Raport szacuje, że ponad 2 miliardy ludzi, głównie w krajach o niskich i średnich dochodach, nie ma regularnie dostępu do dostatecznej ilości zdrowego i odżywczego jedzenia.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »