Strona głównaStyl życiaŚwięta na świecie. Kulinarne zwyczaje świąteczne w innych krajach

Święta na świecie. Kulinarne zwyczaje świąteczne w innych krajach

Co kraj, to obyczaj. Stare, ludowe porzekadło możemy odnieść również do celebrowania świąt Bożego Narodzenia. Zastanawialiście się kiedyś, jakie potrawy królują na wigilijnych stołach w innych częściach świata? Dlaczego tradycja przechowuje pamięć o określonych potrawach bożonarodzeniowych? Zapraszamy na kulinarną podróż dookoła świata.
Święta na świecie. Kulinarne zwyczaje świąteczne w innych krajach [Fot. gannamartysheva - Fotolia.com] Na początek… słodkości

Nie od dziś wiadomo, że podstawowymi atrakcjami bożonarodzeniowymi dla dzieci są: Święty Mikołaj oraz pyszności, które jemy tylko raz w roku. W Meksyku i Wenezueli funkcjonuje nawet specjalny zwyczaj, zwany piniata. Zabawa, w której biorą udział głównie najmłodsi, polega na zrzuceniu i rozbiciu specjalnej kuli wypełnionej słodyczami. Uczestnicy starają się zebrać, jak najwięcej smakołyków. Świąteczne wypieki oznaczają najczęściej specjalne ciasta, które zostają przygotowane wyłącznie na tę okazję lub ich nazwa nawiązuje do tradycji Bożego Narodzenia. Na Węgrzech, już od XIX w. podstawową potrawą przygotowywaną na święta Bożego Narodzenia jest szaloncukor – specjalne ciasto, którego głównymi składnikami mogą być różne odmiany orzechów. Z kolei, świąteczny Półwysep Apeniński od lat zostaje opanowany przez panettone – specjalne ciasto, którego niezbędnym składnikiem są . Włosi chętnie eksperymentują podczas przygotowywania wypieków, dlatego panettone zawiera często nie tylko rodzynki, ale również figi i orzechy.

Dania wytrawne

W wielu krajach istnieją specjalne zasady, które powinny obowiązywać przy bożonarodzeniowym stole np. ściśle określona liczba osób spożywająca kolację wigilijną, konieczność przygotowania specjalnego miejsca dla niespodziewanego gościa, wspólne kolędowanie, modlitwa przed posiłkiem oraz ilość i jakość przygotowanych posiłków. W Polsce, na stole powinno znaleźć się dwanaście potraw, których koniecznie trzeba spróbować. Należą do nich m. in.: smażony karp, kompot z suszonych owoców, kapusta z grochem, czy ryba po grecku. Jakie zwyczaje kulinarne panują w innych miejscach świata? W Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, na stołach króluje kurczak z żurawiną lub z sosem przygotowanym na bazie tych owoców. Ciekawe rozwiązanie kulinarne proponują mieszkańcy Indii, którzy rokrocznie spożywają specjalnie przygotowany ryż z dodatkiem orzechów nerkowca i winogron. W Chile popularne są wypieki chleba zawierającego rodzynki i , natomiast w Kolumbii nie może zabraknąć polędwicy drobiowej polanej sosem z ananasa i śliwki.

Inne zwyczaje związane z jedzeniem

Niezwykle trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez symbolicznego łamania się opłatkiem. Zwyczaj ten funkcjonuje w wielu krajach, jednak w Hiszpanii przybiera nieco inną formę. Mianowicie mieszkańcy półwyspu Iberyjskiego zastępują opłatek… chałwą z migdałami. W Kolumbii, przed uroczystym posiłkiem świątecznym, każdy z obecnych otrzymuje dwanaście . Każde z nich symbolizuje jedno życzenie, które samodzielnie musimy ułożyć. Dopiero, gdy przygotujemy osobisty zestaw życzeń, możemy zjeść wszystkie owoce. Do tradycji związanych ze spożywaniem świątecznego posiłku, należy również dopisać zwyczaj praktykowany w Finlandii. W tym skandynawskim kraju, przy bożonarodzeniowym stole, nie może zabraknąć specjalnego napoju – grogu – z dodatkiem ziół, migdałów i rodzynek.

Bakalland

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • EWST.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy