Strona głównaStyl życiaŚwięta zakrapiane... herbatą i kawą

Święta zakrapiane... herbatą i kawą

Obok dzielenia się opłatkiem i składania bliskim życzeń, spożywanie potraw wigilijnych to najważniejszy bożonarodzeniowy zwyczaj. W każdym regionie lista dań jest mniej więcej stała. Tradycja w niewielkim stopniu mówi jednak o tym, czym je popijać. Z powodzeniem można sięgnąć po herbatę i kawę.
Święta zakrapiane... herbatą i kawą [Fot. doris_ka - Fotolia.com] Według przeprowadzonych przez CBOS w 2015 roku badań świątecznych zwyczajów, powszechnie kultywowane są trzy rytuały. Niemal wszyscy respondenci przyznali, że składają życzenia (99 proc.), dzielą się opłatkiem i (po 98 proc.). Potrawy w znacznej większości są przygotowywane własnoręcznie (97 proc.). Pięć na sześć osób zadeklarowało, że samodzielnie także piecze ciasta (84 proc.). Jako ulubione potrawy ankietowani spontanicznie wymieniali: ryby, wigilijne zupy oraz pierogi. Jedynym napojem, który kojarzy się nam ze świętami jest kompot z suszu. Wspomniała o nim jedna na sto osób. Jeśli więc chodzi o to, czym popijać świąteczne potrawy, tradycja pozostawia nam wolną rękę. Radzimy, co zaproponować gościom jako uzupełnienie wieczerzy.

Czym popijać ryby, kapustę i grzyby?


We wspomnianych wyżej badaniach CBOS 86% respondentów zadeklarowało, że świąteczna kolacja zachowuje postny charakter. Komplikuje to nieco kwestię napojów, wykluczając uznane kompozycje dań z winem. O ile pierogi i uszka z powodzeniem można popijać barszczem lub wkładać do wypełnionego nim talerza, w przypadku i potraw na bazie kapusty i grzybów wybór nie jest tak oczywisty. W wielu przypadkach miejsce wina jako smakowego dopełnienia z powodzeniem zajmie herbata.

W pewnym uproszczeniu można przyjąć, że sprawdzą się jako substytut białych win, a czarne – czerwonych. Smażone i pieczone ryby zazwyczaj paruje się z lekkimi napojami o dużej kwasowości. Kryteriom tym doskonale odpowiada krótko parzona herbata zielona – również w mieszankach z cytrusowymi nutami. Świąteczna kapusta to niejednoznaczna i złożona potrawa. W każdym domu smakuje inaczej. Jeśli dominuje w niej kwasowość kiszonej kapusty, smakowo jest bliższa lekkim odmianom zielonym. Jeśli natomiast jest ciężka, grzybowa i śliwkowa – warto sięgnąć po cierpką, długo parzoną herbatą czarną.

A na deser… kawa!

Po kolacji na stół wjeżdżają makowce, keksy i pierniki. W ich przypadku z wyborem napoju nie ma raczej problemu. Tak jak przez cały rok, najczęściej towarzyszy im kawa. W wigilię ma dodatkową rolę, pomagając wytrwać bez zasypiania przez całą pasterkę. Jak można ją urozmaicić i nadać jej świąteczny charakter?

Z bożonarodzeniowymi ciastami kojarzą się bakalie i korzenne przyprawy, z powodzeniem więc można dodać je także do kawy. Zwolennikom kaw mlecznych można polecić cappuccino przyprószone mielonymi migdałami bądź orzechami włoskimi lub latte z syropem piernikowym. Miłośników esencjonalnego espresso zachęca się do sięgnięcia po mieszanki, uwalniające czekoladowe i orzechowe nuty. Najczęściej spotykane są one w średnio i długo palonych ziarnach pochodzących z upraw w Ameryce Środkowej i Południowej. Ciekawym dopełnieniem pierniczkowych smaków są także herbaty z korzennymi przyprawami, jak na przykład indyjska Chai Masala. Jednak za sięgnięciem po po obfitym posiłku przemawiają także względy praktyczne. Kawa bez dodatków pobudza żołądek, przyspieszając w efekcie trawienie.

Ratunek dla pełnego brzucha


Po dwóch dniach świętowania w polskim stylu często dokucza nam poczucie przejedzenia i ciężkości. Niezawodną pomocą na te dolegliwości są herbatki i napary ziołowe. Jak na łamach „Journal of Agricultural and Food Chemistry” wykazali naukowcy, dzięki zawartości substancji takich jak polifenole i katechiny, zielona herbata pobudza wydzielanie pepsyny, która wspomaga pracę żołądka. W Centrum Medycznym Uniwersytetu Maryland udowodniono natomiast rolę naparu z liści mięty w usprawnieniu trawienia tłuszczów. Jako sposób na złagodzenie gastrycznych niepokojów badacze polecają także zalany wrzątkiem rumianek. Warto więc włączyć ziółka do własnych świątecznych tradycji.

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • eGospodarka.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X