Strona głównaStyl życiaTaco, czyli Meksyk w kuchni

Taco, czyli Meksyk w kuchni

Taco to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które znane jest z pikantnych smaków oraz barwnych, pięknie wyglądających dodatków. Dodatkowo, przygotowując tę potrawę, możemy pozwolić sobie na dowolne wariacje składnikowe, tworząc tym samym swoje ulubione kompozycje smakowe.
Oryginalne tacos wykonane jest z mąki kukurydzianej, a farsz stanowi połączenie mięsa mielonego, czerwonej fasoli, pomidorów oraz aromatycznych i pikantnych przypraw. Proponujemy przygotować to popularne danie w trzech wariacjach smakowych, które z pewnością przypadną wam do gustu.

Taco z guacamole

W taco bardzo ważną rolę odgrywają pikantne przyprawy. Jeśli dodatek klasycznej papryczki chili nie jest wystarczający, to warto poeksperymentować z harissą – arabską pastą wytwarzaną z , czosnku oraz z dodatkiem pikantnych przypraw. Możecie przygotować ją sami lub zaopatrzyć się w gotowy produkt.

Fot. materiały prasowe

Składniki:
  • ½ kg wołowego mięsa mielonego
  • Cebula
  • Krojone pomidory z puszki
  • Harissa
  • Awokado
  • Sok z ½ limonki
  • Ząbek czosnku
  • Tarty cheddar
  • Kolendra
  • Muszelki kukurydziane taco
  • Łyżka oleju do smażenia
  • Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na złoty kolor i dodajemy mięso. Smażymy przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i odparowujemy wodę. Następnie przygotowujemy guacamole. przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i skórki. Blendujemy razem z sokiem z limonki i ząbkiem czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy odparujemy wodę z mięsnego farszu, dodajemy harissę (według uznania) oraz doprawiamy solą i pieprzem. Do muszelek taco nakładamy mięso, gaucamole i posypujemy tartym serem i posiekaną kolendrą.

Taco z krewetkami

Jeśli nie mamy pod ręką kukurydzianych muszelek do taco, to z powodzeniem możemy je zastąpić tortillą.

Fot. materiały prasowe

Składniki:
  • Tortilla pszenna
  • Krewetki tygrysie
  • Awokado
  • Kolendra
  • Żółta papryka
  • Cebula
  • Pomidorki koktajlowe
  • Sok z cytryny
  • Łyżka oliwy
  • Przyprawa słodka papryka
  • Ząbek czosnku
  • Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krewetki obieramy z pancerzy i czyścimy. Marynujemy przez 30 minut w mieszance oliwy, przeciśniętego przez praskę , słodkiej papryki i odrobiny soli. Zamarynowane krewetki podsmażamy na patelni do momentu, aż mienią kolor. Awokado obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Paprykę, cebulę i pomidorki kroimy w paseczki. Mieszamy z posiekaną kolendrą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na tortillę wykładamy mieszankę warzyw, krewetki oraz awokado.

Taco z fasolą

Poniżej znajdziecie przepis na klasyczną wersję taco. Możecie je podawać z guacamole lub ostrą salsą, w zależności od waszych upodobań.

Fot. materiały prasowe

Składniki:
  • Tortilla
  • Puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Puszka kukurydzy
  • ½ kg mielonego mięsa wołowego
  • Żółta papryka
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • Pomidor
  • Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę siekamy w drobną kostkę, paprykę w paski. Podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy mięso oraz fasolę i smażymy przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy. Smażymy tak mięso przez kolejne 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy kukurydzę i pokrojonego pomidora. Smażymy jeszcze przez 5 minut, cały czas mieszając. Na tortillę wykładamy farsz i posypujemy posiekaną kolendrą.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Umierać po ludzku
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy