20-04-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wiosna początkowo nas nie rozpieszczała, jednak ostatnie dni obfitują w słoneczne godziny. Tym chętniej cieszymy się ładną pogodą i spędzamy czas na zewnątrz. To dobrze, z jednym zastrzeżeniem - trzeba pamiętać o ochronie przeciwsłonecznej. Niezbędne są tu oczywiście kremy z filtrem, ale nasza dieta także ma znaczenie dla reakcji skóry na światło słoneczne. Sprawdź, co warto wprowadzić w tym celu do jadłospisu.
Zielona herbata
Zielona herbata zawiera związki katechinowe, które pomagają chronić przed szkodliwym promieniowaniem słońca; Co więcej, kwas taninowy łagodzi ból wywołany . Wystarczy picie dwóch filiżanek tej herbaty dziennie, by uzyskać efekty ochronne.
Słodkie ziemniaki
Dostarczą ci potasu i beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Ma to podstawowe znaczenie dla wytworzenia , które będą stanowiły ochronę przed szkodliwym effektem działania światła słonecznego. Podobnie w beta-karoten bogata jest marchew. Nie bez znaczenia jest też zawarta w tyh warzywach witamina C, która wspiera odpowiednie nawilżenie skóry niezbędne w utrzymaniu jej zdrowego wyglądu.
Oliwa z oliwek
Używaj w kuchni , dzięki temu twoje dania będą smaczne i zdrowe, a dodatkowo produkt ten jest naturalnym blokerem przeciwsłonecznym. Oliwa zawiera skwalan, związek, który jest produkowany przez nasz organizm, ale wraz z czasem go ubywa, a dzięki niemu stajemy się bardziej odporni na uszkodzenia spowodowane nadmiernym opalaniem. Substancja ogranicza powstawanie podrażnień skóry i przebarwień.
Granaty
W granatach znajduje się kwas elagowy, który może pomóc w ochronie skóry przed uszkodzeniem komórek indukowanym przez UVA i UVB. Owoce zapobiegają przesuszeniu i przeciwdziałają na skórze.
Ryby
odznaczają się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3, w tym kwasu eikozapentaenowego (EPA). Ten tłuszcz ma silne działanie przeciwzapalne i może również zapobiegać poparzeniom słonecznym. Osoby regularnie jedzące ryby słabiej się opalają i odznaczają się wyższym progiem powstawania oparzeń słonecznych. Co więcej, cechują się niższymi markerami uszkodzeń DNA w skórze, które nasilają się zwykle właśnie powodu promieniowania słonecznego.