09-04-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Twoje nawyki związane z jedzeniem mają wpływ na wagę. I nie chodzi jedynie o rodzaj posiłków, ale o pory ich jedzenia, czy inne przyzwyczajenia. Być może nieświadomie sabotujesz wysiłki utraty wadze, sprawdź, co może mieć na to wpływ.
W badaniach przeprowadzonych przez uczonych z Ohio State University wzięło udział niemal 13 tysięcy osób. Okazało się, że na poziom wagi wpływ może mieć podczas posiłków. Ustalono, że ci, którzy jedli kolację bez wpatrywania się w ekran telewizora lub komputera, odznaczali się o 37 proc. niższym wskaźnikiem otyłości niż ludzie „przyklejeni do monitorów" podczas pałaszowania potraw.
To nie wszystko. Okazało się również, że nie bez znaczenia dla jest to, skąd pochodzi serwowane danie, znacznie lepsze dla sylwetki jest samodzielne niż jedzenie posiłków do odgrzania. Ludzie, którzy sami przygotowywali sobie jedzenie, mieli o 26 proc. niższe ryzyko niż ci, którzy rzadko przyrządzali takie posiłki lub nie robili tego nigdy. Co więcej, uczestnicy, którzy gotowali jedynie w domu, cechowali się aż o 47 proc. niższym prawdopodobieństwem otyłości niż pozostali.
Skąd ten związek? Jeśli chodzi o ogladanie telewizji podczas posiłku, łatwo jest się przejadać, bo wówczas nie koncentrujemy się na tym, co i ile jemy i nierzadko bezwiednie sięgamy po przekąski. Ponieważ nie słyszymy wówczas dobrze odgłosów przeżuwania jedzenia i nie patrzymy na danie, nie wiemy, ile w istocie zjedliśmy.
Co do domowych posiłków, rzecz dotyczy głównie ich składu. Gotując samodzielnie, nie stosujemy konserwantów i lepiej kontrolujemy ilość czy w potrawach. Gotowe dania są zazwyczaj wypełnione wspomnianymi przyprawami i zawierają duże ilości tłuszczu lub węgowodanów prostych, co nie sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »