Strona głównaStyl życiaTłusty Czwartek 2017

Tłusty Czwartek 2017

Tłusty Czwartek zawsze przypada w ostatni czwartek przed początkiem Wielkiego Postu. Dawniej dzień ten rozpoczynał tzw. Tłusty Tydzień – ostatni tydzień karnawału, kiedy jedzono bardzo dużo i bardzo tłusto.
© wideonet - Fotolia.comDziś okres obżarstwa ograniczył się do jednego dnia (no może dwóch jeśli bierzemy pod uwagę Ostatki), a słoninę, boczek i pieczyste Polacy zamienili na pączki. Statystyki mówią, że w Tłusty Czwartek każdy Polak , a w niektórych rejonach kraju równie popularne jak pączki są faworki zwane także chrustem. Nawet osoby na co dzień bardzo dbające o linię sięgają tego dnia po słodki przysmak, bo mówi się, że kto w Tłusty Czwartek nie zje pączka, ten przez cały rok będzie miał pecha.

Pierwsze pączki smażyli Rzymianie. Na polskich stołach pojawiły się kilkaset lat później, ale nie były to jeszcze znane nam dziś słodkie, drożdżowe bułeczki nadziewane dżemem czy budyniem. Pierwsze pączki, zwane także blinami lub babałuchami, robiono z chlebowego ciasta, nadziewano słoniną i smażono na smalcu. Jedzono je z tłustym mięsem i popijano wódką.

Słodkie pączki zaczęto smażyć w Polsce w XVI wieku. Jak pisał w XVIII w. historyk i pamiętnikarz, ks. Jędrzej Kitowicz w „Opisie obyczajów polskich” pączek smażony przez miejskich cukierników „był tak pulchny, że ścisnąwszy go w ręku, znowu rozciąga się do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska”. Pączki, które smażyły gospodynie na wsi były znacznie twardsze i – zdaniem ks. Kitowicza - „specjałem tym można było nabić niezłego guza i podsinić oko”.

Współczesne pączki – w zależności od nadzienia i polewy – mają od 250 do 300 kalorii. Dawniej, podczas przyrządzania pączków, gospodynie wkładały do niektórych z nich migdał lub orzech. Wierzono, że kto na nie trafi, ten będzie miał w życiu szczęście.
Dziś są marmoladą, likierem jajecznym, budyniem, serem, masą toffi, bitą śmietaną lub czekoladą. Te najbardziej klasyczne powinny być nadziane konfiturą różaną, a lukier, który je pokrywa, powinien być posypany kandyzowaną skórką pomarańczową. Najważniejszą cechą dobrego pączka jest jego pulchność, a jednocześnie sprężystość: pączek po ściśnięciu palcami powinien powrócić do dawnego kształtu. Mimo, że dietetycy zalecają ograniczanie w diecie tłuszczów zwierzęcych, pączki powinny być usmażone na smalcu. Aby uchronić je przed nadmiernym chłonięciem tłuszczu podczas smażenia, cukiernicy dodają do wyrabianego ciasta nieco spirytusu.

Mimo, że , nie musimy obawiać się, że po ich zjedzeniu przybędzie nam centymetrów w biodrach. Aby spalić kalorie pochodzące z jednego pączka, powinniśmy przez 40 minut jeździć na rowerze lub przez trzy godziny tańczyć. Trzeba jednak pamiętać, że pączki są bardzo sycące, więc tak naprawdę oprócz nich jemy w Tłusty Czwartek niewiele. Na pewno warto popijać pączki gorącą herbatą (najlepiej zieloną) lub naparem ziołowym, co uchroni nas przed bólem brzucha.

Smacznego!

Serwis świąteczny senior.pl

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Kosciol.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X