17-12-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ludzie, którzy ze sobą mieszkają przez dłuższy czas, zyskują podobne upodobania smakowe. Ci, którzy najdłużej mieszkali pod jednym dachem, mają zwykle takie same upodobania co do smaków i zapachów.
Uczeni z Uniwersytetu Wrocławskiego oraz Politechniki w Dreźnie odkryli, że pary, które spędzają dużo czasu razem, mają podobną percepcję sensoryczną, tj. dotyczącą odczuć zmysłowych.
Badacze postanowili sprawdzić, jak się ma długość czasu spędzanego wspólnie przez pary do stopnia współdzielenia preferencji dotyczących smaku i zapachu. W testach wzięło udział sto par w wieku 18 - 68 lat, które żyły wspólnie od 3 miesiący do 45 lat. Uczestnicy przez pięć sekund wąchali lawendę, białą , , cynamon, wędzone mięso, i miód. Co więcej, próbowali różnych produktów cechujących się słodkim, kwaśnym, słonym lub gorzkim smakiem. Następnie uczestnicy wyrazili opinię na temat upodobań dotyczących tych zapachów i smaków za pośrednictwem specjalnej skali ocen.
Okazało się, że im dłużej dane osoby ze sobą mieszkały i spędzały wspólny czas, tym przejawiały preferencje bardziej podobne do partnera. Ci, którzy najdłużej mieszkali pod jednym dachem, mieli zwykle takie same upodobania co do smaków i zapachów.
Skąd taka korelacja? Uczeni sądzą, że wspólne spożywanie zazwyczaj oznacza też jedzenie tych samych potraw. W efekcie, jakkolwiek wykazano, że genetyka odgrywa ważną rolę w preferencjach co do żywności, wspólne przyzwyczajenia i długotrwała ekspozycja na te same bodźce zapachowe i smakowe mogą mieć wpływ na kształtowanie się takich upodobań.