04-04-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Święta są czasem, w którym wyciągamy tradycyjne receptury potraw jednak coraz trudniej zdobyć naturalne produkty, z jakich korzystały nasze babki. Okazuje się jednak, że są one dostępne w...Internecie - online można zamówić jajka kur zielononóżek, sery korycińskie czy świąteczne sękacze.
Jajka wysłane pocztą? Nie ma problemu! W Wielkanocnym menu obowiązkową pozycją są oczywiście jajka. Najbardziej pożądane przez wymagających smakoszy są te pochodzące od „", czyli dobrze żywionych i mających swobodę ruchu. Jednak nadal trudno je kupić - ponad 60% polskiego rynku jaj pochodzi nadal z chowu klatkowego. Okazuje się jednak, że najłatwiej znaleźć dobre jaja w sieci.
Na platformie handlowej Allegro kilku oferuje jaja ekologiczne oraz pochodzące od rdzennie polskiej rasy kur zielononóżek.
-
Na tradycyjną żywność zamawianą przez Internet nie będziemy długo czekać, gdyż jest ona wysyłana albo kurierem albo w paczce priorytetowej z uwagi na zachowanie świeżości produktu. Powinniśmy również pamiętać o tym, że ustawa o ochronie praw konsumenckich nie pozwala na zwrot zakupionej w sieci żywności pochodzącej np. z przydomowej wędzarni czy hodowli - mówi Tomasz Henel z Akademii Allegro, projektu edukacyjnego skierowanego do rodzimych sprzedawców i sklepów internetowych.
Czy jednak jajko wysłane pocztą lub kurierem dotrze na miejsce w całości? Hodowcy zielononóżki spod Gniezna, którzy od 10 lat prowadzą swoją hodowlę w Łubowie, a od 2 lat sprzedają jajka w sieci, uspokajają.
-
Mamy swój sprawdzony, domowy sposób - pudełka z jajkami amortyzujemy watą, przez co mamy pewność, że dochodzą zawsze w całości do klienta. Biznes na serze i chrzanach Korzyści z wprowadzenia tradycyjnych produktów do sieci jest również pewna Sylwia Szlandrowicz, właścicielka Rancza Frontiera i sklepu internetowego SeryOwcze.pl, sprzedająca sery długo dojrzewające i blue z mleka owczego oraz sery dżersejowe: -
Wydaje mi się, że dziś dla podobnych firm sprzedaż internetowa jest podstawą egzystencji. Odbiorca może uzyskać wnikliwą i fachową informację o serach i zamówić je do domu nie wstając z miejsca - wyjaśnia prowadząca e-sklep.
W okresie świąt wielkanocnych, liczba zamówień znacząco wzrasta. Podobnie dzieje się w sklepie internetowym Eterno, prowadzonym przez Barbarę Stelmach, która oferuje gamę ok. 40 unikalnych przetworów owocowych - wszystkie są wytwarzane na podstawie autorskich receptur.
-
W okresie wielkanocnym Polacy zdecydowanie chętniej sięgają po tradycyjne produkty. Obserwujemy wówczas większe zainteresowanie naszymi wyrobami - przyznaje sprzedająca.
E-polędwica i e-sękacze Tradycyjny salceson czy polędwicę wędzoną na drewnie olchowym, można także zamówić online - np. za pośrednictwem strony internetowej masarni Jędrek, która dostarcza klientom produkt do domu pamiętając o zachowaniu szczególnej ostrożności podczas przesyłki. Paczki z wysyłane są przez cały rok, a do kupującego docierają w ciągu 24 godzin. W przypadku zamówień składanych w czasie, gdy temperatura przekracza 15 stopni, sugerowany jest zakup w pojemnikach termoizolacyjnch.
Po świątecznym posiłku czas na deser - Marta Jeżewska z Zakładu Produkcyjno-Handlowego "Mark" zachęca do wypróbowania tradycyjnych sękaczy przyrządzanych według ponad stuletniej receptury. W przedwojennej Polsce, zwłaszcza na wschodzie, sękacze wystawiane w oknach cukierni nieomylnie zwiastowały Wielkanoc - dziś można je zamówić w e-sklepie wybierając za pomocą kilku kliknięć masę produktu czy rodzaj posypki i polewy. Ceny kształtują się od 7 zł za najmniejszy rozmiar wyrobu (0,2 kg) do 240 zł za olbrzymi sękacz o wadze dochodzącej do 11 kg.
Radar na polskie rarytasy w każdym telefonie Wszyscy znamy włoską pizzę i słynne francuskie wina, podczas gdy niemal nieznana polska Lista Produktów Tradycyjnych i Regionalnych, sygnowana przez Ministerstwo Rolnictwa, zawiera mnóstwo znakomitych dań i artykułów żywnościowych. Naprzeciw tym trudnościom wyszli organizatorzy programu „Doceń polskie", w ramach którego niezależni eksperci przyznają certyfikaty produktom wysokiej jakości. Firmy biorące udział w programie mogą liczyć na wsparcie w promowaniu swoich wyrobów.
Organizatorzy przygotowują właśnie nowatorski projekt „Kupuj Najlepsze". Szczególnie użyteczna może okazać się aplikacja dedykowana posiadaczom smartfonów, która wielbicielom naturalnych i tradycyjnych wyrobów pozwoli sprawdzić czy w określonym rejonie - np. w promieniu 10 km - znajduje się pszczelarz sprzedający własnej produkcji miód czy oferujący niedostępną nigdzie indziej w okolicy mąkę orkiszową.
-
Dobrym pomysłem na własny biznes internetowy jest agregowanie różnych ofert producentów regionalnych w jednym miejscu. Takie sklepy jak RarytasyPolskie.pl
czy EkoSpecjaly.pl
ułatwiają internautom docieranie do jak najszerszego katalogu produktów, umożliwiając jednocześnie bardzo wygodne zamówienia zbiorcze artykułów z różnych kategorii - podkreśla Tomasz Henel, ekspert Akademii Allegro.