27-09-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Prawie 70% badanych, biorących udział w sondażu przeprowadzonym na potrzeby kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, deklaruje sympatię do tych produktów. Pomimo że stwarzają one szerokie możliwości kulinarne – jak twierdzi ponad połowa respondentów – najczęściej spożywane są w formie tradycyjnych ziemniaków z wody. Czy brakuje nam pomysłów na ich wykorzystanie?
– Okryte złą sławą , uważane przez wielu za tuczące, są dla nas źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych (np. witaminy C, potasu czy błonnika). Odznaczają się wysoką zawartością węglowodanów, a także zawierają wysokiej jakości białko, dlatego mogą pomóc bilansować codzienną dietę, a zatem Zachęcam do spożywania ich w formie gotowanej lub pieczonej, ale nie tylko – znakomicie sprawdzą się również jako baza do kopytek lub zapiekanek – przekonuje Urszula Somow, dietetyk.
Ponad 85% ankietowanych wskazało, iż spożywa ziemniaki przede wszystkim w formie tradycyjnej – z wody. Relatywnie duży odsetek respondentów zadeklarował, że wykorzystuje je także w (69%) czy w formie placków ziemniaczanych (62%). Stosunkowo często polscy konsumenci jedzą kartofle również w postaci frytek (54%) i kopytek (48%).
W dobie kultu gotowania i samodzielnego przyrządzania posiłków, zastanawiający jest fakt, że niespełna ¼ ankietowanych przyrządza z ziemniaków tak popularne sałatki warzywne, a jedynie 20% respondentów spożywa te produkty w formie zapiekanki czy knedli (15%).
www.ziemniakiczykartofle.pl