11-09-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Herbata obecnie przeżywa swój renesans. W wielu restauracjach nie jest już podawana w prostej filiżance, bez żadnych dodatków. Obecnie, ten najpopularniejszy na świecie napój, jest na nowo odkrywany przez estetów i miłośników niebanalnych propozycji kulinarnych.
Chcąc podać w niebanalny sposób, nie potrzeba drogiej zastawy czy trudno dostępnych dodatków. Wystarczy pomysł oraz chwila czasu na odpowiednią kompozycję. Poniżej znajdują się trzy pomysły na oryginalny sposób podania tego napoju.
NowocześnieW niektórych restauracjach czy modnych kawiarniach spotykamy się z podaniem herbaty w… . To niepozorne szklane naczynie stało się ostatnio hitem wśród food designerów, którzy odpowiedzialni są za piękny wygląd dań.
TradycyjnieNawet herbata podana w tradycyjnej zastawie będzie wyglądała nowocześnie, dzięki oryginalnym dodatkom. Białe można ozdobić kolorowymi makaronikami lub małą gałązką białej porzeczki. Takie zestawienie będzie się pięknie prezentowało na letnim stole.
W dzbankuJeśli posiadamy w domu przezroczysty dzbanek odpowiedni do parzenia gorących napojów, to możemy zaskoczyć swoich gości niezwykłym pokazem parzenia herbaty z otwierającym się kwiatem. W sklepach z herbatami można za kilka złotych nabyć kwiat herbaty zwinięty w kulkę, który po zaparzeniu otwiera się ukazując piękne kolory i kompozycje (można znaleźć kulki z jednym kwiatem lub łączone np. lilia z jaśminem).