Strona głównaStyl życiaWybieraj zdrowe jedzenie. Zadbasz i o siebie, i o planetę

Wybieraj zdrowe jedzenie. Zadbasz i o siebie, i o planetę

Odpowiednio zbilansowana dieta pozwala nie tylko zadbać o lesze zdrowie i samopoczucie, ale także jest ekologiczna. Jedzenie określonych produktów pomaga zadbać o Ziemię.
Wybieraj zdrowe jedzenie. Zadbasz i o siebie, i o planetę [fot.  congerdesign z Pixabay]
Jeden z najpowszechniej zalecanych sposobów odżywiania się obejmuje , czyli taką, która zawiera głównie: oliwę z oliwek, warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, orzechy i ryby. Artykuły te nie tylko pomogą uchronić się przed wieloma chorobami, ale też mają relatywnie niski negatywny wpływ na środowisko.

Uczeni z University of Minnesota przeanalizowali medyczną literaturę na temat wpływu 15 różnych produktów żywnościowych na stan zdrowia. Brano pod uwagę wpływ jedzenia na ogólne ryzyko przedwczesnej śmierci, a także zagrożenie , rakiem okrężnicy, i udarem mózgu. Ponadto oszacowano wpływ określonego jedzenia na środowisko, w tym uwzględniono m. in. potrzebną ilość ziemi i wody, czy emisję gazów cieplarnianych przy produkcji.

Jak się okazało, najgorszy wpływ na środowisko miało , na kolejnych miejscach uplasowały się: drób, jaja, ryby oraz produkty mleczne.

Oddziaływanie na środowisko naturalne z hodowli zwierząt wynika zarówno z tego, jak funkcjonują, jak i z tego, że potrzebna jest specjalna uprawa rozmaitych roślin dla ich wykarmienia. Co więcej, krowy i inne zwierzęta przeżuwające wytwarzają relatywnie duże ilości metanu będacego gazem cieplarnianym, jak również zużywają znaczne ilości wody. Drób ma nieco mniejszy wpływ na środowisko, ryby jeszcze słabszy, a najbardziej eko jest uprawa warzyw i owoców, czy orzechów. Istotne jest też to, że właśnie te produkty są najlepsze dla naszego zdrowia: miały ochronny efekt przed wymienionymi wyżej chorobami.
Wyniki tego badania są zgodne z rosnącą ilością dowodów na to, że zdrowsza żywność i dieta powodują mniejsze szkody środowiskowe. Wyjątkiem są przetwarzane słodkie i słone przekąski, takie jak ciasta, cukierki, czy . Są niezdrowe, ale mają stosunkowo niewielki wpływ na środowisko - mówią autorzy badań.
Wyniki są dostępne w Proceedings of the National Academy of Sciences

Na podstawie:

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Hospicja.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy