05-01-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Odpowiednio zbilansowana dieta pozwala nie tylko zadbać o lesze zdrowie i samopoczucie, ale także jest ekologiczna. Jedzenie określonych produktów pomaga zadbać o Ziemię.
Jeden z najpowszechniej zalecanych sposobów odżywiania się obejmuje , czyli taką, która zawiera głównie: oliwę z oliwek, warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, orzechy i ryby. Artykuły te nie tylko pomogą uchronić się przed wieloma chorobami, ale też mają relatywnie niski negatywny wpływ na środowisko.
Uczeni z University of Minnesota przeanalizowali medyczną literaturę na temat wpływu 15 różnych produktów żywnościowych na stan zdrowia. Brano pod uwagę wpływ jedzenia na ogólne ryzyko przedwczesnej śmierci, a także zagrożenie , rakiem okrężnicy, i udarem mózgu. Ponadto oszacowano wpływ określonego jedzenia na środowisko, w tym uwzględniono m. in. potrzebną ilość ziemi i wody, czy emisję gazów cieplarnianych przy produkcji.
Jak się okazało, najgorszy wpływ na środowisko miało , na kolejnych miejscach uplasowały się: drób, jaja, ryby oraz produkty mleczne.
Oddziaływanie na środowisko naturalne z hodowli zwierząt wynika zarówno z tego, jak funkcjonują, jak i z tego, że potrzebna jest specjalna uprawa rozmaitych roślin dla ich wykarmienia. Co więcej, krowy i inne zwierzęta przeżuwające wytwarzają relatywnie duże ilości metanu będacego gazem cieplarnianym, jak również zużywają znaczne ilości wody. Drób ma nieco mniejszy wpływ na środowisko, ryby jeszcze słabszy, a najbardziej eko jest uprawa warzyw i owoców, czy orzechów. Istotne jest też to, że właśnie te produkty są najlepsze dla naszego zdrowia: miały ochronny efekt przed wymienionymi wyżej chorobami.
Wyniki tego badania są zgodne z rosnącą ilością dowodów na to, że zdrowsza żywność i dieta powodują mniejsze szkody środowiskowe. Wyjątkiem są przetwarzane słodkie i słone przekąski, takie jak ciasta, cukierki, czy . Są niezdrowe, ale mają stosunkowo niewielki wpływ na środowisko - mówią autorzy badań.
Wyniki są dostępne w Proceedings of the National Academy of Sciences
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »