Strona głównaStyl życiaWygląd potraw rzeczywiście wpływa na ich smak

Wygląd potraw rzeczywiście wpływa na ich smak

Prawdą jest, że „jemy oczami", mówią uczeni z Wydziału Psychologii Eksperymentalnej Uniwersytetu w Oxfordzie.
Wygląd potraw rzeczywiście wpływa na ich smak [© Ruslan Olinchuk - Fotolia.com] Psychologowie odkryli, że smakowała lepiej, gdy została ułożona tak, by przypominać pracę rosyjskiego artysty Wassila Kandinskiego.

Wygląd posiłku użytego do badań został zainspirowany przez dzieło Kandynskiego o numerze 201, które wisi Museum of Modern Art w Nowym Jorku.

Testy wykazały, że 60 uczestników badań w wieku 18-58 wolało smak ułożonej artystycznie sałatki od potrawy o takich samych składnikach, ale zestawionej bez specjalnej staranności.

Co więcej, wszyscy uczestnicy powiedzieli, że byliby skłonni zapłacić więcej za „sałatkę Kandynskiego".

- Wyniki badania dostarczają dowodów na to, że istnieją różnice w oczekiwaniach i doświadczeniu konsumpcji pożywienia, co wynika z artystycznie ułożonych elementów na talerzu - mówi profesor Charles Spence z Uniwersytetu w Oxfordzie.

Wykorzystana do badania sałatka składała się łącznie z 30 składników, w tym m. in. grzybów portobello i shimeji, kapusty, , cykorii, czerwonej i żółtej , kalafiora i fasolki szparagowej. Sałatka zawierała także różne sosy.

Wyniki badań opublikowano w magazynie Flavour.

źródło: The Guardian

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Umierać po ludzku
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy