21-06-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Prawdą jest, że „jemy oczami", mówią uczeni z Wydziału Psychologii Eksperymentalnej Uniwersytetu w Oxfordzie.
Psychologowie odkryli, że smakowała lepiej, gdy została ułożona tak, by przypominać pracę rosyjskiego artysty Wassila Kandinskiego.
Wygląd posiłku użytego do badań został zainspirowany przez dzieło Kandynskiego o numerze 201, które wisi Museum of Modern Art w Nowym Jorku.
Testy wykazały, że 60 uczestników badań w wieku 18-58 wolało smak ułożonej artystycznie sałatki od potrawy o takich samych składnikach, ale zestawionej bez specjalnej staranności.
Co więcej, wszyscy uczestnicy powiedzieli, że byliby skłonni zapłacić więcej za „sałatkę Kandynskiego".
- Wyniki badania dostarczają dowodów na to, że istnieją różnice w oczekiwaniach i doświadczeniu konsumpcji pożywienia, co wynika z artystycznie ułożonych elementów na talerzu - mówi profesor Charles Spence z Uniwersytetu w Oxfordzie.
Wykorzystana do badania sałatka składała się łącznie z 30 składników, w tym m. in. grzybów portobello i shimeji, kapusty, , cykorii, czerwonej i żółtej , kalafiora i fasolki szparagowej. Sałatka zawierała także różne sosy.
Wyniki badań opublikowano w magazynie Flavour.
źródło: The Guardian