14-08-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nie jest tajemnicą, że najlepsza gatunkowo jest kawa naturalna. Jest bardziej aromatyczna i ma intensywniejszy smak. Czy jednak ona również najlepiej "stawia nas na nogi" i czy jest dla nas zdrowa?
Na świecie uprawia się obecnie dwa główne gatunki: Arabikę i Robustę. Każda z nich występuje w różnych odmianach. Arabika, ze względu na ładny kształt ziarna, jest powszechnie uważana za szlachetniejszą. Zawiera maksymalnie 1,7% kofeiny, a parzona z niej kawa ma delikatny, pozbawiony goryczki smak, z nutą kwasowości. 80% światowych plantacji to właśnie różne odmiany Arabiki. Drugi gatunek - Robusta, wytrzymała na trudne warunki klimatyczne, jest bardziej gorzka i ostrzejsza w smaku. Zawiera więcej kofeiny - od 2 do nawet 4 %.
- W Polsce większą popularnością cieszą się mieszanki z przewagą Arabiki. We Włoszech - ojczyźnie espresso zwykle łączy się obydwa gatunki - mówi Joanna Sobyra z firmy Segafredo Zanetti. - Im dalej na południe, tym zawartość Robusty w poszczególnych mieszankach jest większa, czasem nawet znacznie przekracza 50 %. Bardzo ważne jest aby zwrócić uwagę na ilość blendów czyli rodzajów zawartych w wybranej mieszance - jeśli jest ich między pięć a osiem kawa ma głęboki złożony smak i piękny aromat. Picie właśnie takiej kawy, w odpowiednich ilościach, korzystnie wpływa na pamięć i umiejętność skupienia.
Postaw na jakośćOdwieczny spór pomiędzy kawą rozpuszczalną a parzoną wydaje się nie mieć końca. Kawa rozpuszczalna zawiera związki chemiczne poprawiające smak i aromat. Jej produkcja opiera się na skomplikowanym procesie, któremu poddawane są ziarna. Spośród różnych jej rodzajów, najlepiej wybrać kawę liofilizowaną, którą pozyskuje się z zamrożonego naparu kawy. Obiektywnie nie stwierdzono, która kawa - rozpuszczalna czy parzona jest zdrowsza dla naszego organizmu. Warto jednak pamiętać, aby przy wyborze kierować się przede wszystkim jakością, a nie ceną. Często tańsze kawy są gorszej jakości, a ich smak i aromat pozostawia wiele do życzenia.
A co dla tych, którzy nie potrzebują kofeinyAlternatywą dla kawoszy, którzy nie tolerują (np. osoby cierpiące na nadciśnienie lub choroby nerek), jest kawa bezkofeinowa. W procesie obróbki wodnej ziaren usuwa się do 95% związku. Kawa zachowuje swój charakterystyczny smak i aromat. Na rynku dostępna jest głownie w postaci mielonej.