Strona głównaStyl życiaZdrowa żywność coraz popularniejsza wśród Polaków

Zdrowa żywność coraz popularniejsza wśród Polaków

Sposób żywienia każdego z nas jest determinowany przez wiele czynników, począwszy od wyniesionych z rodzinnego domu tradycji i zwyczajów, skończywszy na indywidualnych upodobaniach. Dieta może być także zróżnicowana w zależności od naszego stanu zdrowia, aktywności fizycznej, samopoczucia czy nastroju. W ostatnich latach przybywa osób, które deklarują, że chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie. Dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, bez konserwantów i chemicznych dodatków. Blisko 69 proc. Polaków uważa, że odżywia się zdrowo. Chwilowa moda czy trwała zmiana nawyków?
Zdrowa żywność coraz popularniejsza wśród Polaków [Fot. fabiomax - Fotolia.com]

Zdrowa moda

W ostatnich latach duży wpływ na dietę Polaków ma moda czy też trend na zdrowe odżywianie. Moda na ekologiczną i zdrową żywność, a także bycie „fit” spowodowała, że na rynku żywności coraz częściej pojawiają się nowe sklepy oferujące nieprzetworzone produkty spożywcze. Do wzrostu zapotrzebowania na tego typu produkty przyczynia się zmieniający się styl życia konsumentów. Według danych CBOS 69 proc. Polaków uważa, że , a blisko 7 proc., że bardzo zdrowo. Jednocześnie spora liczba osób przyznaje, że nie jada codziennie warzyw (63 proc.) ani owoców (62 proc.). Niemal 55 proc. uważa, że często je słodycze, 49 proc. objada się bez specjalnej okazji, a blisko 20 proc. pije za dużo słodzonych napojów gazowanych.

Rodzice wybierają mrożonki

Z badania HOME Plus wynika, że rodzice coraz częściej wprowadzają do codziennej diety swoich dzieci. Większość osób (57 proc.) w ramach tego badania wskazało oszczędność czasu jako główny powód zakupu mrożonych obiadów. Prawie połowa (49 proc.) rodziców przyznała, że kupuje gotowe posiłki, ponieważ ich rodziny bardzo je polubiły, a ponad jedna czwarta (27 proc.) wolała zaoszczędzić na mrożonych kolacjach. Największą wątpliwość zawsze wzbudza kwestia wartości odżywczych mrożonek. Choć wydaje się to sprzeczne z intuicją to mrożone brzoskwinie lub groszek mogą mieć ich więcej od swoich świeżych odpowiedników. Jest tak ze względu na to, jak wygląda dzisiejsza produkcja świeżych warzyw i owoców, które często muszą przebyć długą drogę do supermarketu i często są zrywane, zanim zupełnie dojrzeją. Mrożonki są mrożone szokowo w niskiej temperaturze, w niedługim czasie po zbiorach. Dzięki temu owoce i warzywa nadal posiadają witaminy i minerały, a ich uwalnianie jest o wiele wolniejsze niż w przypadku, kiedy przechowujemy świeże produkty. Mrożenie żywności daje nam możliwość zrobienia zapasów owoców oraz warzyw w sezonie ich występowania. Sprawia to, że możemy po nie sięgać o dowolnej porze roku, szczególnie jesienią i zimą.

Fit żywność

Żywność jest dziś nie tylko produktem, który nas odżywia, bardzo ważny jest też jej prozdrowotny charakter. Dziś, częściej niż kiedykolwiek, sięgamy po mrożone produkty czy tzw. żywność funkcjonalną. Projektując żywność z udziałem prozdrowotnych składników roślinnych naukowcy najpierw ustalają, dla kogo dany produkt ma być przeznaczony oraz jakie bioaktywne dodatki można w nim zastosować. Następnie proces badawczy polega na przeprowadzeniu na szeroką skalę analiz składu chemicznego surowców oraz opracowaniu receptury, technologii produkcji i właściwości funkcjonalnych produktu. W projektowaniu żywności funkcjonalnej naukowcy wykorzystują potwierdzony wynikami wieloletnich badań wysoki potencjał przeciwutleniający i prozdrowotny bioaktywnych składników roślinnych. Korzystają m.in. ze składników herbaty żółtej, rozmarynu, morwy, , lnu, aronii czy stewii, które nadają produktom cechy prozdrowotne. Biorąc pod uwagę rozwój rynku żywności funkcjonalnej i najwyższej jakości produktów mrożonych w ostatnich latach, można się spodziewać, że w przyszłości klienci będą wymagali produktów o coraz wyższej wartości odżywczej i cechach prozdrowotnych.

IceFood.pl

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 09:35:51, 02-03-2019 ~gość: 94.254.207.xxx

    wreszcie! ja od dawna zwracałam uwagę na zdrowe odżywianie i traktowano mnie jak jakąś nawiedzoną. teraz wszyscy to robią, choć szkoda że dla mody a nie z rozwagi. no może i tak lepiej tak niż wcale. i jeszcze tylko z otyłością po 50 powinniśmy częściej walczyć i nie uważać tabletek jak iqgreen za zło, bo one i naturalne i skuteczne są, przebadane z atestem. Bo głodówka jako alternatywa to też zło
    ... zobacz więcej
  • 14:07:32, 22-03-2019 Grażka53

    Kiedyś była tylko zdrowa żywność, wszystko naturalne, bez chemii i tych wszystkich ulepszaczy...
  • 11:24:46, 27-11-2020 Alina121

    Zdrowa żywność i kontrola organizmu to podstawa, bez tego ani rusz. Sama regularnie mierzę temperaturę i ciśnienie, żeby od razu się zorientować w razie czego. Fajne urządzenia są dostępne na stronie diagnosis, dają wiarygodne pomiary nie tak jak niektóre.
  • 18:38:41, 08-12-2020 dalaya

    dla mnie już od lat zdrowe jedzenie to podstawa
  • 09:36:58, 09-12-2020 klein.ashton

    Coraz więcej osób wybiera właśnie zdrowsze zamienniki, co jest bardzo dobrą decyzją.
  • 08:25:47, 29-03-2021 kwikkwik

    zdrowa żywnośc jest coraz bardziej popularnijesza ale droższa
  • 09:23:11, 05-05-2021 zbig1niew

    Najgorsze jest to, że większość z nas w ogóle nie czyta etykiet, wystarczy napisać na opakowaniu zdrowa żywność i już większość kupuje nie zwracają uwagi na to, że to ten sam produkt co stoi obok tylko z nową etykietą.



    ________________
    ACCO - Księgowość uproszczona
  • 13:18:29, 18-07-2021 PatrycjaNowak

    W wielu przypadkach producenci żywności wykorzystują modę na eko i pod pozorem zdrowej żywności próbują sprzedawać coś co taką żywnością nie jest. Z tego punktu widzenia najważniejsze jest opakowanie, musi zachęcić do zakupu. A to co jest w środku jest mało istotne.
  • 18:28:48, 24-08-2021 mario1234

    polecam wprowadzić do diety produkty z konopi ! Konopie to nasz polski super food ! Korzystaj z natury i jedz to co jeszcze człowiek nie popsuł przez GMO. Zawsze bio , to roślina która rośnie bez nawożenia herbicydów i pestycydów .
    nasiona z konopi mają nawet 40% białka identycznego jak w mięsie. To jedyna roślina, której białko składa się z 20 aminokwasów, inaczej nazywamy je białkiem pełnowartościowym. Jego przyswajalność jest także kilkukrotnie lepsza niż np sojowego, ponieważ konopie nie zawierają inhibitorów i oligosacharydów można z nich zrobić pyszne roślinne mleko tu fajny przepis https://konopiafarmacja.pl/blog/najl...aleo-b121.html i trochę wiedzy na temat tej rośliny
    ... zobacz więcej
  • 21:14:02, 14-09-2021 aurelia66

    Oczywiście, że tak bo Polacy sa coraz bardziej świadomi i rozumnie sięgają po najwyższa jakość produktów czy to w kwestii żywności czy uzupełnienia diety. Coraz więcej osób poza zdrowym trybem życia, dba o organizm również przez probiotyki. I ja i mąż stosuje regularnie czy lato czy zima sanprobi osteo, bo wiemy że marka robi produkty wysokiej jakości, dlatego mówi się że jest ekspertem w probiotykoterapii

Strony : 1 2 nastepna »

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Pola Nadziei
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy