Strona głównaStyl życiaZimowe smaki - herbata na trzy sposoby

Zimowe smaki - herbata na trzy sposoby

Kiedy za oknem pojawia się śnieg, deszcz oraz przenikliwy wiatr, to nic tak nie poprawia zimowego nastroju jak kubek gorącej herbaty. Są takie smaki i składniki, które przenoszą nas do czasów dzieciństwa i wprawiają w dobry nastrój.
Cynamon, pomarańcze, goździki i anyż to składniki jednoznacznie kojarzące się z zimą. Mimo tego, że są dostępne dla nas każdego dnia, to właśnie wtedy wykorzystujemy je do ciast, napojów czy nawet dań wytrawnych. Nadają potrawom nie tylko wspaniałego smaku, ale również wyjątkowego aromatu, który rozchodzi się po całym domu i sprawia, że wracamy wspomnieniami do lat dzieciństwa.

Herbata z pomarańczą i anyżem

Anyż gwiaździsty to przyprawa, która swoje zastosowanie znalazła nie tylko w kuchni, ale również w przemyśle farmaceutycznym. Występujący w nim olejek ma działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne oraz moczopędne. Napar z anyżu będzie również doskonały na świąteczne przejedzenie – pobudza wydzielanie soków żołądkowych.
Fot. materiały prasowe

Składniki:
  • 3 plasterki suszonej pomarańczy
  • 2 gwiazdki anyżu
  • Łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Wodę gotujemy razem z anyżem przez ok. 3 minuty. Zalewamy herbatę i parzymy 3 do 5 minut. Dodajemy plasterki pomarańczy i dosładzamy miodem do smaku.

Herbata z cynamonem i jabłkiem

Dodatek do dań powoduje, że stają się bardziej aromatyczne i intensywniejsze w smaku. Podobno już pół łyżeczki cynamonu spożytej w ciągu dnia pozwala obniżyć poziom cholesterolu oraz we krwi. Przyprawa idealnie nadaje się nie tylko do dań słodkich, ale również do mięs. Będzie również przydatna w przypadku osób chcących zrzucić zbędne kilogramy – cynamon przyśpiesza przemianę materii w organizmie.
Fot. materiały prasowe
Składniki:
  • Czarna herbata
  • Laska cynamonu
  • 1 jabłko
  • 2 goździki
  • Gwiazdka anyżu
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez ok. 3-5 minut razem z przyprawami (anyżem i goździkami). Dodajemy cynamon. Jabłko dokładnie myjemy, jego cząstkę blendujemy na gładką masę i przez gazę wyciskamy do herbaty sok. Zdobimy plasterkiem jabłka.

Herbata z mlekiem i kardamonem

Mleko i przyprawy korzenne to połączenie, które mocno kojarzy się ze śniegiem za oknem i świątecznymi chwilami. Kardamon łagodzi niestrawność, zgagę czy nudności. Warto także pamiętać, że przyprawa ta sprawdza się przy niejadkach, gdyż wzmaga apetyt.
Fot. materiały prasowe
Składniki:
  • Czarna herbata
  • 100 ml mleka
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • Łyżeczka miodu
  • Odrobina cynamonu
Przygotowanie:
150 ml wody gotujemy z kardamonem i herbatą przez ok 3 minuty. Dodajemy mleko i podgrzewamy. Przelewamy przez sitko do kubków, posypujemy odrobiną cynamonu. Możemy dosłodzić herbatę miodem do smaku.

Tagi: herbata, zima

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Aktywni 50+
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy