Strona głównaStyl życiaZrezygnuj ze smażonego jedzenia, albo umrzesz wcześniej

Zrezygnuj ze smażonego jedzenia, albo umrzesz wcześniej

Od dawna wiadomo, że smażone jedzenie nie przydaje zdrowia, teraz ustalono, że może wręcz skrócić życie - z badań wynika, że zagrożenie dotyczy dojrzałych kobiet
Zrezygnuj ze smażonego jedzenia, albo umrzesz wcześniej [Fot. cdkproductions - Fotolia.com]
Badania uczonych z University of Iowa dowodzą, że kobiety po pięćdziesiątce, które regularnie spożywają smażone jedzenie, są bardziej narażone na przedwczesną śmierć niż ich rówieśniczki.

Powszechnie wiadomo, że świeże produkty i gotowane dania to najzdrowsze dietetyczne składniki, tymczasem smażone potrawy mogą się wiązać zarówno z doraźnymi problemami zdrowotnymi, np. niestrawnością, jak i rozwojem wielu różnych chorób, np. czy chorób sercowo-naczyniowych.

W nowych badaniach amerykańscy uczeni sprawdzili nie tylko, jak smażone jedzenie zagraża zdrowiu, ale jakie jego rodzaje są najbardziej szkodliwe. Autorzy przeanalizowali dane ponad stu tysięcy kobiet w wieku 50-79 lat i odkryli, że większa ilość smażonego jedzenia w diecie oznacza wyższe ryzyko wcześniejszej śmierci z różnych powodów.

Po przeglądzie kwestionariuszy zawierających dane dotyczące sposobu odżywiania się oraz medycznych rejestrów, obliczono, że panie często sięgające po smażeninę wykazują o 8 proc. wyższe ryzyko śmierci z jakiegokolwiek powodu w danym okresie niż kobiety, które wykluczyły z diety . Szczególnie zaś były narażone na śmiertelne w swych skutkach .

Dokładniejsze obliczenia pokazały, przykładowo, że codzienne jedzenie smażnego kurczaka oznaczało o 13 proc. wyższe ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny i o 12 proc. wyższe zagrożenie chorobami serca w porównaniu do diet bez takiego dania.
Ponadto jeśli w codziennym jadłospisie były smażone ryby lub przygotowane w ten sposób , ryzyko wcześniejszej śmierci z jakiegokolwiek powodu wzrastało o 7 proc., a zgonu w efekcie chorób serca - o 13 proc. Nie odnotowano zaś wyższego niebezpieczeństwa utraty życia z powodu raka jako skutku częstego sięgania po smażone posiłki.

Jak podkreślają dietetycy i lekarze, sposób odżywiania się wielu chorób, zdrowe menu może zapobiec rozmaitym dolegliwościom.

Wyniki badań zostały opublikowane w magazynie BMJ.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • EWST.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy