Strona głównaStyl życiaZrób samodzielnie swoją ulubioną herbatę

Zrób samodzielnie swoją ulubioną herbatę

Wielu herbacianych smakoszy bardzo długo poszukuje tej jedynej mieszanki, która w 100% spełni ich oczekiwania. Co więcej, wymagającemu podniebieniu, nie zawsze udaje się taką odnaleźć. Dla innych niezwykle ważna jest różnorodność, możliwość kosztowania odmiennych smaków – orzeźwiających latem, rozgrzewających jesienią i aromatycznych, przywodzących na myśl świąteczne klimaty, zimą. Niezależenie od upodobań, każdy miłośnik herbaty powinien spróbować przygotować swoją wymarzoną mieszankę samodzielnie.
Zaletą samodzielnie przygotowywanych herbat jest gwarancja naturalnych składników, bez barwników i innych ulepszaczy smaku. Przyrządzając mieszankę w domu możemy również eksperymentować dobierając ulubione dodatki. Pamiętajmy jednak, że najważniejszą rzeczą jest wybranie dobrej jakościowo i aromatycznej , która będzie stanowić bazę.

Herbata owocowa

Fot. materiały prasoweJeśli lubimy herbaty owocowe i słodkie, to warto przygotować mieszankę z dodatkiem ulubionych kandyzowanych owoców.

Składniki:
  • Czarna herbata
  • Kandyzowane owoce mango
  • Kandyzowane owoce pomarańczy
  • Suszone, jadalne kwiaty pomarańczy
Przygotowanie:
przesypujemy do słoika. Dodajemy kilka łyżek (w zależności od preferencji) owoców mango i . Dodajemy również czubatą łyżkę suszonych kwiatów pomarańczy. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe i suche miejsce na tydzień. Po tym czasie herbata powinna przejść wszystkimi aromatami.

Herbata różana

Fot. materiały prasoweMiłośnikom łagodniejszych smaków polecamy herbaty z dodatkiem jadalnych kwiatów, np. róży lub nagietka. Nadadzą herbacie wyjątkowego aromatu i koloru.

Składniki:
  • Czarna herbata
  • Suszone, jadalne liście róży
  • Suszone, jadalne liście nagietka
Przygotowanie:
Herbatę i suszone kwiaty łączymy w proporcji 3:1. Przekładamy do szczelnie zamykanego opakowania i odstawiamy na kilka dni. Łyżeczkę gotowej mieszanki parzymy przez 3-4 minuty w gorącej wodzie. Możemy do smaku osłodzić miodem lub brązowym cukrem.

Korzenna herbata

Fot. materiały prasoweWszystkim miłośników wyrazistych, indyjskich smaków proponujemy korzenną mieszankę z goździkami i kardamonem. Taka herbata może być również doskonałą bazą do przygotowania lankijskiej masala chai – wystarczy dodać mleko i miód.

Składniki:
  • Czarna herbata
  • Kardamon
  • Laska cynamonu
  • 2-3 gwiazdki anyżu
  • Kilka goździków
  • Opcjonalnie kilka ziarenek pieprzu
Przygotowanie:
Do słoiczka z czarną herbatą dodajemy kilka ziaren kardamonu i goździków. Laskę cynamonu i gwiazdki anyżu rozgniatamy i również wrzucamy do mieszanki. Jeśli chcemy, aby herbata efektownie prezentowała się np. na świątecznym stole, dodajemy do niej dodatkowo 2-3 gwiazdki anyżu w całości. Jeśli lubimy pikantniejsze smaki, to możemy dosypać do mieszanki rozgniecione . Pozostawiamy mieszankę w szczelnie zamkniętym opakowaniu na kilka dni. Po tym czasie herbata będzie już gotowa do zaparzania.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Kobiety.net.pl
  • EWST.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy