Strona głównaStyl życiaZwyczaje żywieniowe Polaków. Na obiad ziemniaki z mięsem

Zwyczaje żywieniowe Polaków. Na obiad ziemniaki z mięsem

Polacy kochają narodową kuchnię – w porze obiadowej na stołach królują ziemniaki z mięsem, najczęściej wieprzowiną. Zdecydowana większość Polaków – 90 procent - je codziennie ciepły posiłek, a 95 procent z nich przygotowuje obiad we własnych czterech kątach – wynika z raportu „Zachowania żywieniowe Polaków” przeprowadzonego przez CBOS.
Zwyczaje żywieniowe Polaków. Na obiad ziemniaki z mięsem [fot. @ Liaurinko - Fotolia.com.jpg] W ciągu dnia, nawet po pożywnym , organizm powoli traci zapasy energii, dlatego też kluczowym posiłkiem w jego drugiej części jest , który dodaje nam siły i chęci do dalszego działania. Zanim jednak zasiądziemy do stołu, warto sprawdzić, jakie produkty powinny się znaleźć na naszym talerzu. – Dobrze dobrany posiłek to taki, który dostarczy nam jak największą ilość składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto zadbać o to, żeby w naszym obiadowym menu znajdowało się pełnowartościowe , które jest podstawowym budulcem mięśni. Dostarczymy go naszemu organizmowi jedząc , mięso z kurczaka, indyka czy cielęcinę – mówi Magdalena Truchel, dietetyk i ekspert Mission Wraps. – Ważna jest również obecność gryczanej, brązowego ryżu lub makaronu razowego, dzięki którym spożywamy węglowodany złożone – główny składnik energetyczny. Chociaż czasami o tym zapominamy, obowiązkowym elementem każdego obiadowego posiłku są , które powinny zajmować połowę naszego talerza – dodaje. Właściwie dobrane menu to podstawa naszej codziennej diety. Jak to wychodzi w praktyce?

Obiady Polaków pod lupą

Kotlet schabowy, bigos i pierogi to nieodłączne elementy polskiej kuchni. Czy nadal posiłki te cieszą się dużym powodzeniem u Polaków? Jak wynika z danych GUS na polskich stołach w porze obiadowej królują z czerwonym mięsem - najczęściej wieprzowiną. Mięso to zjadamy w postaci tradycyjnego schabowego, kotletów mielonych, pulpetów, gołąbków czy karkówki. Zaraz po wieprzowinie prym na polskim stole wiedzie kurczak w różnych odsłonach: przyrządzony w piekarniku, obsmażany na patelni, rzadziej gotowany. Choć nie jest to powód do dumy, nadal nie możemy oprzeć się słodkim specjałom. Niestety statystyczny Polak miesięcznie zjada aż 1,5 kg . Polska kuchnia kusi wieloma słodkimi obiadami takimi, jak racuchy, pierogi z serem, czy knedle z truskawkami lub śliwkami.

W codziennym menu Polaka nadal jest za mało bogatych w składniki odżywcze ryb. Polskie dania również nie grzeszą dużą ilością warzyw, które nadal pozycjonowane są jako niewielki dodatek do naszej . Ponad połowę zjadanych przez nas warzyw stanowią ziemniaki, które po ugotowaniu tracą wiele cennych składników odżywczych. Średnio dziennie spożywamy jedynie od 100 do 150 gramów warzyw. Taka ilość nie wystarcza na pokrycie wszystkich potrzeb żywieniowych w organizmie. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca jedzenie co najmniej 400 gramów dziennie warzyw i owoców.

Tradycyjny polski obiad a zdrowie

Na pierwsze danie rosół z makaronem, na drugie schabowy z ziemniakami i kiszoną kapustą – tak może wyglądać polski zestaw obiadowy serwowany w świąteczne dni. Niektórym Polakom nadal ciężko jest sobie wyobrazić niedzielę bez podobnego zestawu. Choć schabowy z ziemniakami jest głęboko zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, to jednak nie należy do najzdrowszych dań. Dlaczego?

– Największą dietetyczną zagwozdką polskich dań jest zbyt duża zawartość w posiłkach. Niestety tego składnika nie brakuje również w tradycyjnym schabowym. Czerwone mięso zawiera wiele nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze przyczyniają się do zwiększenia masy ciała oraz zwiększają ryzyko chorób serca – tłumaczy Magdalena Truchel. – Dodatkowo panierka kotleta podczas smażenia pochłania utleniony, bezwartościowy tłuszcz z patelni, co jeszcze bardziej wpływa na jego niezdrową odsłonę – dodaje.

Niestety często stosowaną praktyką w polskiej kuchni jest polewanie ziemniaków tłuszczem z patelni. Takie działania zdecydowanie nie pomagają w utrzymaniu dobrej formy i zdrowia. Nie oznacza to jednak, że polska kuchnia to pasmo niezdrowych i tłustych dań. W naszym tradycyjnym menu nie brakuje tzw. bomb witaminowych tj. kiszona kapusta i ogórki, chłodniki, zsiadłe mleko. Dodatkowo, choć wielu Polaków o nich zapomniało, to jednak tradycyjna polska kuchnia to również smaczne i zdrowe ryby, które zazwyczaj serwowane są w galarecie, wędzone czy gotowane. Przygotowując potrawy z naszej rodzimej kuchni możemy je delikatnie modyfikować, by były zdrowsze, np. zamiast śmietany używać jogurtu naturalnego, a do potraw dodawać większą ilość warzyw.

Kreatywny i zdrowy pomysł na obiad

Choć wielu Polaków kocha swoją kuchnię, która wabi rozmaitymi smakami, warto pokusić się o nowe, kuchenne inspiracje. Dobrze skomponowane menu to takie, które dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników, dlatego też nie powinniśmy się ograniczać jedynie do kilku przepisów.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Umierać po ludzku
  • EWST.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy