Strona głównaStyl życiaDlaczego warto sięgnąć po soczewicę?

Dlaczego warto sięgnąć po soczewicę?

Rośliny strączkowe to wspaniałe źródło wartości odżywczych, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Jednym z najcenniejszych ziaren należących do tej grupy jest soczewica. Jej bardzo wysoka zawartość białka sprawiła, że szczególną popularność zyskała wśród wegetarian i wegan.
Dlaczego warto sięgnąć po soczewicę?  [Fot. monticellllo - Fotolia.com]

Bogate źródło białka

Wśród produktów zawierających najlepiej przyswajalne białko pochodzenia roślinnego zajmuje drugie miejsce, . Ludzki organizm przyswaja aż 85% protein dostarczanych wraz z tymi zielonymi lub czerwonymi ziarnami. Dzięki temu stały się one alternatywą dla osób niespożywających mięsa.

Doskonały składnik w kuchni

Wśród wielu dostępnych odmian soczewicy najpopularniejsze to . Soczewica czerwona nie wymaga namaczania przed gotowaniem i łatwo się rozgotowuje, dlatego doskonale sprawdzi się jako składnik pożywnych, rozgrzewających zup oraz sosów. Z kolei odmiana zielona ma bardzo delikatny smak i po ugotowaniu jest sypka. Ze względu na swój niebanalny kształt i konsystencję, zielone ziarna najczęściej wykorzystywane są w przygotowywaniu sałatek, pierogów oraz past kanapkowych. Hitem ostatnich lat jest pasztet z soczewicy, który swoim smakiem doskonale imituje ten powstały z mięsa.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy