16-07-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Rośliny strączkowe to wspaniałe źródło wartości odżywczych, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Jednym z najcenniejszych ziaren należących do tej grupy jest soczewica. Jej bardzo wysoka zawartość białka sprawiła, że szczególną popularność zyskała wśród wegetarian i wegan.
Bogate źródło białka
Wśród produktów zawierających najlepiej przyswajalne białko pochodzenia roślinnego zajmuje drugie miejsce, . Ludzki organizm przyswaja aż 85% protein dostarczanych wraz z tymi zielonymi lub czerwonymi ziarnami. Dzięki temu stały się one alternatywą dla osób niespożywających mięsa.
Doskonały składnik w kuchni
Wśród wielu dostępnych odmian soczewicy najpopularniejsze to . Soczewica czerwona nie wymaga namaczania przed gotowaniem i łatwo się rozgotowuje, dlatego doskonale sprawdzi się jako składnik pożywnych, rozgrzewających zup oraz sosów. Z kolei odmiana zielona ma bardzo delikatny smak i po ugotowaniu jest sypka. Ze względu na swój niebanalny kształt i konsystencję, zielone ziarna najczęściej wykorzystywane są w przygotowywaniu sałatek, pierogów oraz past kanapkowych. Hitem ostatnich lat jest pasztet z soczewicy, który swoim smakiem doskonale imituje ten powstały z mięsa.