23-10-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pamietaj, żeby twój jadłospis zawierał produkty o odpowiedniej dawce potasu - dzięki temu możesz uchronić się przed różnorodnymi chorobami, w tym przed chorobami serca.
Jeśli regularnie jesz awokado, szpinak, banany i inne produkty z dużą ilością potasu, chronisz zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Potas zapobiega zwapnieniu naczyń, cztyli stwardnieniu ścian naczyń krwionośnych. Amerykańskie testy wykazały, że niedobór potasu sprzyja dużej sztywności tętnic, a to z kolei zwiększa ryzyko zachorowania na różne , i .
Uczeni z Uniwersytetu Alabama w Birmingham ostrzegają, że niedostateczna ilość potasu wiąże się z rozwojem różnych chorób, w tym , cukrzycy i przewlekłej choroby nerek. Wszystkie te choroby mają wspólne powikłania naczyniowe, takie jak zwapnienie naczyń krwionośnych.
W badaniach na myszach genetycznie zmodyfikowanych tak, że miały predyspozycje do rozwoju miażdżycy, okazało się, iż gryzonie o najniższej ilości potasu w diecie wykazały znaczny wzrost zwapnienia naczyń. Z kolei u zwierząt karmionych dietą bogatą w ten pierwiastek odnotowano zmniejszoną sztywność naczyń krwionośnych.
Autorzy uważają, że jedzenie produktów bogatych w może pomóc utrzymać wysoką elastyczność naczyń krwionośnych i ograniczyć prawdopodobieństwo chorób układu krążenia. Ich odkrycie może przełożyć się na opracowanie nowych terapii, które mogą poprawić profilaktykę i leczenie zwapnienia naczyń oraz sztywności tętnicy.
O badaniach napisano w magazynie JCI Insight
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »