Strona głównaStyl życiaGrzyby - najlepiej je grillować lub gotować w mikrofali

Grzyby - najlepiej je grillować lub gotować w mikrofali

Sezon grzybowy przed nami, ale warto już się do niego przygotować, choćby merytorycznie. Trzeba pamiętać, że działania kulinarne (gotowanie w wodzie, gotowanie w mikrofalówce, grillowanie, głębokie smażenie) wpływają na bezpośredni skład i właściwości antyoksydacyjnej większości grzybów. Badanie przeprowadzone w Hiszpanii pokazało, że podgrzewanie w kuchence mikrofalowej i grillowanie to najlepsze procesy umożlwiające zachowanie odżywcze cechy grzybów.
Grzyby - najlepiej je grillować lub gotować w mikrofali [fot. photosforyou from Pixabay]
Grzyby są uważane za wartościową żywność, ponieważ zawierają dużą ilość pokarmowego i są ubogie w kalorie oraz tłuszcze. Ponadto odznaczają się dobrą zawartością białka (20-30 proc. suchej masy) zawierającego większość niezbędnych aminokwasów; co więcej, dostarczają również istotną ilość witamin (B1, B2, B12, C, D i E) oraz minerałów, takich jak czy . Grzyby są również źródłem związków biologicznie czynnych, które mogą być lecznicze, takie jak betaglukany.

Sprawdzono efekty różnej obróbki termicznej na najczęściej jedzone na świecie: Agaricus bisporus (pieczarka biała), Lentinula edodes (shiitake), Pleurotus ostreatus (boczniak) i Pleurotus eryngii (boczniak królewski). Surowe i gotowane grzyby liofilizowano i analizowano skład oraz aktywność przeciwutleniającą.

Jak się okazało, powodowało większe straty w zawartości białka i węglowodanów, a zwiększało zawartość tłuszczu i energii. Gotowanie poprawiło ogólną ilość glukanów. Aktywność antyoksydacyjna spadła, zwłaszcza po gotowaniu w wodzie i smażeniu, natomiast pieczarki grillowane i podgrzewane w kuchence mikrofalowej miały wyższe właściwości przeciwutleniające.

- Smażenie i gotowanie powodowało większe straty białek i , prawdopodobnie z powodu wypłukiwania substancji rozpuszczalnych w wodzie lub oleju, a to może istotnie wpływać na wartość odżywczą grzybów - mówi Irene Roncero, współautorka badań.

- Gdy pieczarki były gotowane w kuchence mikrofalowej lub na grillu, zawartość polifenoli i aktywność przeciwutleniająca bardzo się zwiększyła i nie odnotowano znaczących strat w ich wartości odżywczej - mówi Roncero.

Jak podkreślają uczeni, technika gotowania silnie wpływa na wartość odżywczą i aktywność antyoksydacyjną grzybów, dlatego dobór metody kulinarnej jest kluczowy dla zachowania odżywczych właściwości grzybów.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy