Strona głównaStyl życiaHerbata z mlekiem - czy warto eksperymentować?

Herbata z mlekiem - czy warto eksperymentować?

Przez jednych uwielbiana, przez innych niedoceniania. Niegdyś w Polsce tzw. bawarka była zalecana kobietom karmiącym piersią, aby w ten sposób wspomóc laktację. Obecnie spożywana jest przez miłośników herbaty, którzy upodobali sobie jej walory smakowe. Jak się okazuje, pod różnymi postaciami, popularna jest na niemal całym świecie.
Herbata z mlekiem - czy warto eksperymentować? [Fot. olgamazina - Fotolia.com] W Tybecie herbata spożywana jest z mlekiem jaka, w Mongolii z dodatkiem wielbłądziego, we Francji popularny jest napój z dodatkiem jajka kurzego i odrobiny mocnego alkoholu, natomiast indyjska wersja, poza mlekiem, zawiera również przyprawy korzenne i cukier.

Klasyczna bawarka

Doskonale znana w Polsce i w Wielkiej Brytanii. W Anglii funkcjonują dwie szkoły przyrządzania herbaty z mlekiem – zalecająca dodawanie herbaty do mleka i mleka do herbaty. Pierwsza zakłada równomierne ogrzewanie mleka poprzez stopniowe dodawanie do niego gorącej herbaty, natomiast druga wynika z angielskiej etykiety, która narzuca również w jaki sposób przygotować dzbanek do herbaty oraz określa długość parzenia naparu.

Składniki:
  • Czarna herbata liściasta
  • Mleko lub śmietanka
  • Brązowy cukier lub
Przygotowanie:
Mleko lub śmietankę wlewamy na dno filiżanki (ilość wg. upodobań). W oddzielnym naczyniu parzymy herbatę przez 3-4 minuty. Gorący napój stopniowo wlewamy do mleka mieszając. Na koniec dosładzamy cukrem lub miodem do smaku.

Indyjska masala chai

Herbata z w wykonaniu mieszkańców Indii jest niezwykle słodka i aromatyczna od przypraw korzennych, z których słynie ich rejon. Taki ciepły napój będzie więc idealny dla wszystkich osób, które lubią intensywne smaki.

Składniki:
  • Czarna herbata liściasta
  • Łyżka miodu lub brązowego cukru
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody
  • Kardamon, , imbir, gwiazdka anyżu
Przygotowanie:
Gotujemy wodę z przyprawami na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy herbatę. Dobrze mieszamy wywar i zdejmujemy go z palnika. Herbata powinna się parzyć przez kolejne 3-4 minuty. Przelewamy do szklanki, słodzimy cukrem lub miodem i dolewamy ciepłe mleko.

Herbata z mlekiem i rumem

Rozgrzewająca i idealna na wieczór ze względu na dodatek alkoholu.

Składniki:
  • Czarna herbata liściasta
  • Łyżka miodu lub brązowego cukru
  • Kilka łyżek mleka
  • 20 ml rumu
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Dodajemy ciepłe mleko, rum i dosładzamy do smaku.

Tagi: herbata, mleko

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kobiety.net.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy