Strona głównaStyl życiaJajko w roli głównej - wielkanocne inspiracje

Jajko w roli głównej - wielkanocne inspiracje

Świąt Wielkanocnych nie możemy sobie wyobrazić bez jajek, zarówno w naszych święconkach, jak i później na stole. Najczęściej jednak podajemy je w tradycyjny sposób – ugotowane na twardo, z majonezem lub w żurku.
Jajko w roli głównej - wielkanocne inspiracje [Fot. Esin Deniz - Fotolia.com] Przygotowanie wielkanocnych dań nie powinno zająć nam wiele czasu. W końcu święta powinniśmy spędzić z rodziną, a nie w kuchni. Poniższe przepisy pozwolą wam szybko przyrządzić pyszną przystawkę, danie główne oraz deser z jajkiem w roli głównej.

Jajka faszerowane na ostro

Wszyscy, którzy preferują ostre smaki, będą zachwyceni z dodatkiem harissy – pasty z ostrych papryczek.

Składniki:
  • Jajka
  • Harissa
  • Serek kozi
  • Sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, przekrawamy na pół i wyciągamy z nich żółtka. Serek kozi mieszamy razem z żółtkami jajek, doprawiamy do smaku harissą, solą i pieprzem. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią białka.

Kotlety jajeczne

Idealne zarówno na obiad, jak i śniadanie wielkanocne. Możemy podawać je z warzywami i puree ziemniaczanym lub z pieczywem.

Składniki:
  • Jajka ugotowane na twardo
  • Szczypiorek
  • Natka pietruszki
  • Płatki
  • Kukurydza w puszce
  • Surowe jajko (1 na 7 ugotowanych)
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane jajka obieramy i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy posiekany szczypiorek i natkę oraz kukurydzę z puszki. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i płatkami chili. Dodajemy surowe jajko. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju.

Pudding mango

Szybki w przygotowaniu deser na bazie jaj. Krem możemy mieszać z dowolnymi owocami.

Składniki:
  • w puszce
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 200 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Kilka plastrów mango blendujemy na jednolitą masę. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy (tak, aby nie było grudek). Mus owocowy zagotowujemy i dodajemy do niego mieszankę jajeczną. Energicznie mieszamy. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia. Masę przelewamy do pucharków i odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy pokrojonym w kostkę mango.

Tagi: jajka

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć