Strona g³ównaStyl ¿yciaJak chudn±æ, aby chudn±æ skutecznie?

Jak chudn±æ, aby chudn±æ skutecznie?

Skuteczna redukcja wagi wymaga podjêcia kilku kluczowych decyzji i wprowadzenia trwa³ych zmian w stylu ¿ycia. Nie istnieje ¿adna dieta cud, która w kilka tygodni pozwoli na uzyskanie wymarzonej wagi bez efektu jo jo. Zmiany nale¿y wprowadzaæ stopniowo. Nale¿y podkre¶liæ, ¿e optymalny proces chudniêcia powinien polegaæ na zmniejszaniu wagi o ok. 0,5-1,0 kg/tydzieñ.
Jak chudn±æ, aby chudn±æ skutecznie? [Fot. materia³y prasowe]

Dlaczego warto skorzystaæ z porady dietetyka?

jest specjalist±, który pomaga w stopniowej zmianie nawyków ¿ywieniowych, bez wyrzeczeñ i niekorzystnych konsekwencji zdrowotnych. U³o¿y jad³ospis wed³ug indywidualnych preferencji ¿ywieniowych, ustali godziny posi³ków zgodne z trybem pracy, nauczy dokonywaæ zdrowych wyborów i optymalnej kompozycji posi³ków. Tak profesjonalnego wsparcia nie odnajdzie siê w poradach z Internetu czy kolorowych magazynów.

Dlaczego nie nale¿y robiæ zakupów, kiedy czujemy g³ód?

Badania naukowe pokaza³y, ¿e w czasie g³odu, dokonujemy zakupów wiêkszych ni¿ wynosz± nasze potrzeby. Dlatego najlepiej bezpo¶rednio po spo¿ytym posi³ku. Wa¿n± kwesti± jest tak¿e przygotowanie listy zakupów, najlepiej w oparciu o zaplanowany wcze¶niej jad³ospis.

Czytaj etykiety

Na znajduje siê wiele cennych informacji. Sk³adniki zawsze u³o¿one s± w kolejno¶ci od najwiêkszego udzia³u w produkcie do najmniejszej jego ilo¶ci. Na podstawie tabeli z warto¶ci± od¿ywcz± mo¿na oceniæ warto¶æ kaloryczn± porcji produktu, a tak¿e zawarto¶æ t³uszczu i cukrów. Nale¿y staraæ siê, aby w koszyku dominowa³y produkty nieprzetworzone, g³ownie surowe warzywa i owoce, a tak¿e niskot³uszczowe produkty mleczne, chude miêsa, ryby oraz pe³noziarniste produkty zbo¿owe.

Reorganizacja kuchni te¿ jest wa¿na

Modyfikuj±c swoj± dietê, warto od razu przeorganizowaæ swoj± kuchniê, czyli miejsce, które zazwyczaj kusi ³atwym dostêpem do jedzenia. Dla wszystkich produktów ¿ywno¶ciowych nale¿y znale¼æ odpowiednie miejsce w szafkach czy lodowce. Z pó³ek i sto³u czy innych widocznych miejsc warto usun±æ wszelkie s³odycze i przek±ski. Na posi³ki nale¿y przygotowywaæ optymaln± porcjê, aby nie pozostawa³y resztki.

Czy trzeba rezygnowaæ ze wszystkich przyjemno¶ci?

Nie, chocia¿ przyjêcia s± zmor± osób na diecie. Tu¿ przed przyjêciem nale¿y zaplanowaæ, jakie produkty bêd± wpisywa³y siê w aktualn± dietê. Mo¿e z przek±sek bêd± to orzechy i nasiona, albo ¶wie¿e warzywa. Spo¶ród dañ nale¿y wybieraæ chude miêsa, najlepiej z dodatkiem sa³at lub gotowanych warzyw. Warto pamiêtaæ, ¿e alkohol dostarcza du¿ej ilo¶ci kalorii, wybieraæ nale¿y drinki niskoprocentowe.

Polskie Towarzystwo Dietetyki

Przeczytaj tak¿e


Oty³o¶æ - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Oty³o¶æ to nadmierne zmagazynowanie tkanki t³uszczowej, do którego prowadzi nadmierna poda¿ energii dostarczanej w po¿ywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z oty³o¶ci± powi±zane s± ró¿norakie dolegliwo¶ci: cukrzyca, nadci¶nienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz tak¿e

 

 

 

Skomentuj artyku³:

Komentarze mog± dodawaæ wy³±cznie osoby zalogowane.
Jeste¶ niezalogowany: zaloguj siê / zarejestruj siê




Publikowane komentarze s± prywatnymi opiniami u¿ytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶æ opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu bêd± usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyæ

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwañ Ludzi Zaginionych
  • eGospodarka.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • EWST.pl
  • Oferty pracy